Zagrebački zoološki vrt otkrio tajnu vezu između malih utvi i spačeka

Zagrebački Zoološki vrt objavio je u ponedjeljak da su dva para  bjelolicih utvi zviždara, ptica sličnih patkama, dobile pomladak kojega će obići sudionici Svjetskog susreta spačeka, automobila čiji nadimak znači ‘ružno pače’.

U Samoboru 30. srpnja počinje Svjetski susret spačeka. To se, na svijetu najveće okupljanje vozača i simpatizera Citroënovog legendarnog automobila 2CV, poznatijeg pod nadimkom spaček, prvi put održava u Hrvatskoj.

“Spaček znači ‘ružno pače’ i odatle poveznica sa zagrebačkim utvama, pticama koje sliče patkama”, pojašnjava se u priopćenju te dodaje da je kumstvo ptićima prihvatio Citroën klub Croatia.

Dodaje se da se male utve razlikuju od mladunčadi pataka, gusaka i labudova po paperju. Ono je jako uzorkovano karakterističnom svijetlom trakom koja se proteže od područja ispod očiju oko glave sve do potiljka.

Iz zagrebačkog zološkog vrta ističu kako su parovi utvi jako povezani te mnogo vremena provode zajedno timareći se. “Kada su utve razdvojene, glasno se dozivaju sve dok se ponovno ne spoje. Kao i sve vrste utvi, i bjelolice utve zviždare pri glasanju zvuče poput zviždaljki”, navodi se.

U priopćenju stoji da takve utve u prirodi nastanjuju Afriku i Južnu Ameriku, gdje žive uz jezera s bogatom vegetacijom. Jedan par utvi u Zagreb je stigao stigao iz Züricha, a drugi iz Chestera. Tu žive već nekoliko godina gdje se gnijezde svake godine.

U Samoboru u utorak počinje Svjetski susret spačeka. Događaj se organizira od 1975. godine, a ove godine 23. put. Na susretu se očekuje 3.000 vozila i 12.000 sudionika iz više od 30 zemalja među kojima su i Obala Bjelokosti te Australija.

Komentiraj