ZAGREBAČKI ZOO: U nedjelju Dan crvenih panda

Fah

U zagrebačkom Zoološkom vrtu u nedjelju, 13. studenog, sedmi put za redom obilježit će se Dan crvenih panda, u sklopu kojeg će posjetitelji moći doznati mnoštvo detalja iz života te životinjske vrste i bolje upoznati Emu i Popija – par panda koji na maksimirskoj adresi ljubuje već više od godinu dana.

Obilježavanjem Dana crvenih panda želi se ukazati na ugroženost tog karizmatičnog sisavca i spriječiti njegovo izumiranje. Glavni su razlozi ugroženosti crvenih panda krivolov i uništavanje njihova prirodnog staništa, priopćeno je iz ZOO-a.

Iako su crvene pande zaštićene u svim državama njihove prirodne rasprostranjenosti, podaci govore da se trenutno u divljini nalazi jedva 10.000 jedinki. Nastavi li se s krivolovom i uništavanjem njihovih staništa, prijeti im izumiranje.

Izlovljava ih se najviše u Kini, i to zbog krzna i crvenog repa koji se koriste u mnogobrojnim ceremonijama, primjerice kod vjenčanja. Naime, crvene pande u kineskoj kulturi simboliziraju sreću i blagostanje.

Posjetitelji zagrebačkog ZOO-a u nedjelju će moći i bolje upoznati Emu i Popija – Popi je mužjak iz obitelji zagrebačkih crvenih panda, a Ema ženka koja je u Hrvatsku stigla iz njemačkog Dortmunda.

Prigodni program trajat će od 11 do 15 sati. O brojnim zanimljivostima iz života crvenih panda posjetitelji će moći doznati u edukativnom kutku, a u kreativnim radionicama izrađivat će se maske i repovi od crvenog papira. Djeca će moći naučiti i kako izraditi crvenu pandu od grančica bambusa, te koja im je poslastica posebno omiljena.

Za najmlađe posjetitelje ZOO-a željne avanture priprema se poligon s preprekama nalik onima kakve pandama postavljaju krivolovci.

Komentiraj