Zagrebački ZOO slavi 95. rođendan, Smogovci dali ime mladunčetu divovskog mravojeda

Zagrebački Zoološki vrt danas je pod sloganom ‘5 do 100’ proslavio 95. rođendan.

Zoološki vrt je pripremio aktivnosti cijelog dana. “Svi koji su se tijekom karantene zaželjeli koncerata, na svoje mogu doći u 18.15 i 19.15. Tada na Labuđem otoku počinju koncerti Zagrebačke filharmonije. Posjetiteljima koji ciljano dolaze na koncert, preporučuje se da ponesu vlastite dekice ili jednostavne stolce na rasklapanje”, naveli su.

Poseban dan danas je imao i prvi mravojed koji je rođen u Zagrebu. Danas je, naime, dobio ime. Ime su mu nadjenuli glumci iz legendarne serije Smogovci. Pri objavi imena prisjetili su se lika Nosonje iz televizijske serije koja je snažno obilježila njihove glumačke karijere, ali i živote mnogobrojnih Zagrepčana. Nosonju je u Smogovcima maestralno utjelovio pokojni glumac Đorđe Rapajić.

Boris i Mario Mirković, Tomislav Štriga, Božidar Košćak i Višnja Babić obećali su da će i idućih godina obilaziti svoje zajedničko kumče Nosonju iz Zoološkog vrta i uživati u ljepoti lokacija na kojima su nekada snimali.

Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL

“Mladunče divovskog mravojeda upravo je navršilo godinu dana. Mami Ariel devet je mjeseci provelo na leđima, a sada se sve češće spušta na tlo i u sjeni majke šeće nastambom u kojoj je glava obitelji tata Oliver. Prvi rođendan Nosonje proslavljen je u sklopu 95. rođendana Zoološkog vrta grada Zagreba”, kažu u Zoološkom.

“Nosonja je jedan od naših najmlađih stanovnika koji osvajaju srca Zagrepčana. Tamo su svoje mjesto u posljednjih 95 godina pronašli lav Buršul, pavijan Štefek i slonica Suma, a danas u njemu žive u Zagrebu rođene lavica Uzuri, crvene pande Dudek i Regica, morska lavica Luce, gibonice Fiona i Dora… Drago nam je da upravo te životinje rasplamsavaju ljubav Zagrepčana prema veličanstvenom svijetu životinja i, još važnije, potiču ih na očuvanje prirode. Danas smo posvećeni istraživanju i zaštiti endemskih vrsta životinja koje žive u Hrvatskoj, ali i aktivnom sudjelovanju u projektima Europskog udruženja zooloških vrtova i akvarija kojima se radi na zaštiti životinjskih vrsta ugroženih na svjetskoj razini”, izjavio je Damir Skok, ravnatelj zagrebačkog ZOO-a.

Komentiraj