Vikend zdravlja posvećen zdravstvenom turizmu otvoren je u petak na Zagrebačkom velesajmu, gdje će posjetitelji do nedjelje, prvi put na jednom mjestu, moći dobiti informacije od vrhunskih stručnjaka iz područja genetike, liječenja kožnih bolesti, fizikalne terapije, oralne kirurgije, wellnessa i šećerne bolesti.

Spoj zdravstva i turizma u Hrvatskoj ima velike potencijale i može bitno poboljšati sliku gospodarskog razvoja, istaknula je neurologinja Dijana Zadravec (HDZ), koju mediji spominju kao kandidatkinju za ministricu zdravlja.

Zadravec je na otvorenje došla u ime predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, a u izjavi novinarima istaknula je da je Vikend zdravlja u Zagrebu fantastična inicijativa sa širokim spektrom tema – od prevencije i dijagnostike, liječenja  različitih bolesti do rehabilitacije i genskog testiranja.

Cilj nam je da se svi sudionici koji imaju potencijale za zdravstveni turizam okupe na ovakvim događanjima  i počnu brendirati svoje usluge, kako bi bolje bili prepoznati i izvan granica Hrvatske, istaknula je Zadravec.

Širok raspon tema obuhvaća i problem pretilosti kao uzročnika mnogih problema, zatim audiometriju u prevenciji gubitka sluha, prirodno liječenje neplodnosti u Daruvarskim toplicama te suvremenu tehnologiju analize gena u personaliziranoj medicini.

Uz ostale prezentere na Vikendu zdravlja je prisutan i Institut Ruđer Bošković s genetskim testiranjem za određivanje sklonosti raku dojke i jajnika.

Na njihovu štandu u paviljonu 7 ZV-a posjetitelji se mogu upoznati s mogućnostima i važnošću genetskog testiranja za sve osobe koje su u obitelji imaju mutacije u genima BRCA1 ili BRCA2, neovisno javlja li se ona s majčine ili očeve strane obitelji.

Takvo testiranje dostupno je i u Hrvatskoj, a može biti važna stepenica u borbi protiv raka dojke i jajnika, najčešćih maligih bolesti u ženskoj populaciji, navodi se u brošuri kojom se ta metoda predstavlja posjetiteljima Vikenda zdravlja.

Na godinu u Hrvatskoj od raka dojke oboljeva oko 2300 žena, a umire ih više od 900. Nakon bolesti srca i krvnih žila rak dojke najčešći je uzrok smrti žena u Hrvatskoj. Javlja se u žena svih dobi, a rizik se povećava s godinama starosti. Znanstveno je dokazano da 10 posto slučajeva otpada na obiteljsko naslijeđe.

Testiranje košta oko 8000 kuna i ne pokriva ga HZZO, a potrebno je samo vađenje krvi, koju liječnik šalje na obradu i testiranje. Na rezultate se čeka oko mjesec dana.

Laboratorij za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković u svojoj brošuri navodi kako su kandidati za testiranje osobe koje imaju bliske srodnike s rakom dojke ili jajnika.

Ono može pokazati ima li određena osoba promjene u genima povezane s mogućnošću nastanka tih bolesti. To znači da će takva osoba posebnu pozornost morati posvetiti dijagnostičkim pretragama i promjeni životnih navika. Ranim otkrivanjem raka povećava se mogućnost ozlječenja, a ciljanom preventivnom terapijom te mijenjanjem životnih navika može se smanjiti smrtnost od zloćudnih bolesti, navodi se u brošuri.

U sklopu Vikenda zdravlja, dr. Sonja Levanat, voditeljica Laboratorija za nasljedni rak Instituta Ruđer Bošković, u nedjelju će, s početkom u 15 sati, održati predavanje  o “Genetičkom testiranju kod nasljednog raka dojke i jajnika, na primjeru slučaja Angeline Jolie”.

Komentiraj