Zagrebački ugostitelji zatvorili svoja vrata na sat vremena: “Pustite nas da dišemo, gospodo u vladi”

Zagrebački ugostitelji u četvrtak su ‘dva do podne’ zatvorili svoje objekte na sat vremena. Tako su se priključili drugim ugostiteljima iz Hrvatske, upozoravajući na probleme s kojima se suočavaju u pandemiji koronavirusa.

Ugostitelji traže obustavu naplate PDV-a do 01. ožujka 2021., sniženje stope PDV-a na hranu, što uključuje i pića, na 10% te potpore kroz kredite za likvidnost i investicije u suradnji s HAMAG BICRO-om i HBOR-om.

PHOTO: Renata Škudar/Nacional

 

“Krenuli smo od Istre, sada smo u Zagrebu i Samoboru. Mirno prosvjedujemo. Promet nam je pao preko 50 posto. Pred nama su krvavi mjeseci. Imamo tri apela za vladu. Vlada nam mora izaći ususret”, kazao je predsjednik Udruge ugostitelja Marin Medak.

Dodao je da trenutno s Vladom nemaju dijalog. Medak kaže da je trenutno 2500 ugostiteljskih objekata u Zagrebu zatvoreno na sat vremena. “Nećmo izlaziti na ulice, želimo kulturno ukazati na poziciju u kojoj se nalazimo”, poručio je i najavio da će sljedeći ovakav prosvjed vjerojatno biti na razini cijele Hrvatske.

Hrvoje Bujas iz Udruge Glas poduzetnika proučio je: “Pustite nas da dišemo, gospodo u vladi, slušajte ugostitelje i poduzetnike”.

Ugostitelji imaju tri zatjeva:

“ZATVARAMO DANAS KAKO BISMO OSTALI OTVORENI SUTRA!

Zagreb, 8. listopada 2020. od 11:58 do 12:58 h

Čak 80% ugostitelja u narednom će periodu biti prisiljeno otkazati ugovor nekim svojim djelatnicima – zato djelujemo danas kako bismo sačuvali primanja za 60.000 ljudi! U četvrtak, 8. listopada, na sat vremena zatvaramo ugostiteljske objekte, kako bismo ovim tihim prosvjedom ukazali da vrijeme za spas gospodarstva istječe. Od odgovornih institucija naše države ne tražimo besplatan novac već pristup kreditnim linijama za očuvanje likvidnosti, investicije i porezne olakšice za konsolidaciju poslovanja i zadržavanje našeg najvrjednijeg resursa – ljudi”, stoji u najavi.

To je nastavak prosvjedne akcije Nacionalne udruge ugostitelja, a koja se proteklih tjedana odvijala diljem zemlje. Sad je na redu glavni grad”, najavili su ugostitelji.

PHOTO: Renata Škudar/Nacional

 

Podsjjetimo, u četvrtak u na Markovom trgu prosvjedovali i frizeri, koji traže smanjenje stope PDV-a za frizerski usluge s 25 na 13 posto, a svoje su analize i dokumentaciju predali i Vladi.

 

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]