Zagrebački solisti otvorili obljetnički Muzički biennale Zagreb

Online koncertom Zagrebačkih solista u nedjelju navečer otvoren je 31. Muzički biennale Zagreb, koji ove godine slavi šezdesetu obljetnicu.

Zagrebački solisti praizveli su djelo Concerto scosso Gordana Tudora, a izveli su i Koncertantne improvizacije utemeljitelja MBZ-a Milka Kelemena, Lirske varijacije Rubena Radice, Perpetuum Mobile Stanka Horvata te Dva stavka za gudače Frane Paraća. Slavljeničko izdanje MBZ-a nastavljeno je online koncertom jedinstvenog Black Page Orchestra. Bečki ansambl je praizveo djela Alena i Nenada Sinkauza Sinking Toilet Water Level te Ivane Kuljerić Bilić Scarlet Woman Looking to the Left.

Muzički biennale Zagreb nastavlja se u ponedjeljak u zagrebačkoj crkvi Bezgrješnog Srca Marijina koncertom orguljaša Pavla Mašića i Katarine Javore, koji će predstaviti i dvije praizvedbe. Jedna od njih je skladba Sanctificetur nomen tuum Davorina Kempfa, napisana za Pavla Mašića, dok će drugu praizvedbu odsvirati orguljašica Katarina Javora. Riječ je o skladbi Metamórphōsis III, mladoga skladatelja Marka Slavičeka.

Umjetnička ravnateljica MBZ-a Margareta Ferek-Petrić komentirala je svečano otvorenje: “U trenutku kada je počeo pretprogram otvaranja Biennala s Kvartetom Tene Novak i Damirom Capri Kafkom u jednoj vrlo specifičnoj i neobičnoj atmosferi u hodniku HGZ-a, s pogledom na veličanstvenu, no i zabavnu instalaciju Ane Horvat i Ive Ćurić, zatim slušajući odlične studente Muzičke akademije; snažnije nego ikada prije sam osjetila zašto sam se uopće primila posla umjetničke ravnateljice i koliko u njemu uživam. Taj osjećaj je ostao prisutan do kraja dana kroz odličan nastup Zagrebačkih solista koji su me podsjetili na legendarne hrvatske skladatelje zbog kojih sam se djelomično i sama odlučila na skladateljski put, a Black Page Orchestra je u Maloj dvorani Lisinski još jednom dokazao zašto nosi reputaciju jednog od najboljih bendova za suvremenu glazbu i poklonio Zagrebu bombastičan i nezaboravan nastup. Zadovoljna količinom raznovrsnosti i individualnosti predstavljenima na dan otvorenja, s nestrpljenjem očekujem sve daljnje programe!”, poručila je umjetnička ravnateljica Muzičkog biennala Zagreb, Margareta Ferek-Petrić.

Komentiraj