Zagrebački solisti nastupili u dvorcu Versailles

Pixabay

Zagrebački solisti gostovali su protekli vikend u dvorcu Versailles, u okviru prestižnog francuskog glazbenog ciklusa Château de Versailles Spectacles, čime su odali počast svojim početcima uz proslavljenog violončelista i utemeljitelja ansambla, Antonija Janigra, čija se stota godišnjica rođenja obilježava ove godine.

S jednim od vodećih violončelista današnjice, Marcom Coppeyem nastupili su u impresivnoj Herkulovoj dvorani, poznatoj po slikama Paola Veronesea.

Izveli su djela iz 18. stoljeća, razdoblja kada se violončelo počelo izdvajati kao solistički instrument i kada su skladani neki od najpoznatijih koncerata –  dva Koncerta za violončelo J. Haydna i Koncert za violončelo L. Boccherinija, a svirali su i Mozartovu Malu noćnu muziku.

Ciklus Château de Versailles Spectacles održava se u okviru službenog programa Opere Royal, a o njegovu značaju govore i ostali ansambli i solisti koji sudjeluju u ovoj sezoni – Renaud Capucon, Jordi Savall, The King’s Consort, Les Arts Florissants, Philippe Yaroussky, English Baroque Soloists i Sir John Eliot Gardiner te brojni drugi.

Komentiraj