Zagrebački solisti na neobičnim lokacijama obilježavaju 65 godina od prvog koncerta

FaH/ Denis CERI

Zagrebački solisti će tijekom cijele ove godine kratkim nastupima na više zagrebačkih lokacija obilježiti 65 godina od svog prvog koncerta, a prvi od niza malih obljetničkih koncerata bit će 12. siječnja na Dolcu.

“Kao što i samo ime govori, mi pripadamo Zagrebu, ne samo njegovim raskošnim koncertnim dvoranama, onima u Beču, Rimu, Madridu,  Berlinu, Londonu, New Yorku, Sydneyu, kraljevima, diplomatima, svakovrsnoj eliti koja nas prati godinama”, rekao je u povodu velike obljetnice Krunoslav Marić, predsjednik Upravnog vijeća ansambla.

“Iako nam laska i  potvrda je i prepoznavanje dugogodišnje kvalitete u svjetskim razmjerima, s druge strane ostavlja dojam skupe i nedodirljive glazbe. Ona je tu, dostupna je, mi smo tu i želimo to pokazati našim sugrađanima”, poručio je Marić najavljujući ovogodišnje aktivnosti.

Tako će Zagrebački solisti, u godini 65. obljetnice nakon svog prvog koncerta 5. siječnja u bjelovarskoj sinagogi, iznenaditi građane na nekim kultnim lokacijama poput tržnice Dolac, zagrebačke kavane, u dvorani Cibone usred košarkaške utakmice.

Svirat će i na neočekivanim mjestima poput trgovačkih centara, a ne isključuju mogućnost da dio gudačkog koncerta izvedu i u kvartovskom kafiću.

Kultni ansambl koji je 80-ih imao najprodavaniji album klasične glazbe u svijetu, ljubimci su španjolskog kraljevskog dvora za koje se u Beču kaže da “ako želite slušati Mozarta idite u Zagreb”, svaku od aktivnosti i lokaciju, ovisno o vremenskim uvjetima, najavljivat će periodično, kako bi građani mogli besplatno poslušati najbolje od klasične glazbe svih žanrova.

Osim koncerta na Dolcu, zasad najavljuju veliki koncert 23. ožujka u Hrvatskom glazbenom zavodu, te koncert iz redovnog programa “Karneval životinja“, čiju lokaciju zasad neće otkriti, odnosno ostavit će je na pogađanje građanima.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, a prvi koncert održali su 1954. pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra.

Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka, za kompanije poput kuća Vanguard, EMI, ASV, Eurodisc, Melodia, Hispa-vox, Pickwick i Croatia Records.

Od zadnjih izdanja ističe se nosač zvuka s djelima Ernesta Cordera, a koji je i nominiran za nagradu Latin Grammy.

Dobitnici su niza nagrada i priznanja među kojima se ističu prva nagrada u Mar del Plati (za album Koncerti 18. stoljeća), Medalja Pablo Casals, Medalja Elisabeth Sprague Coolidge (za izvođenje suvremene glazbe).

Tijekom Domovinskoga rata održali su sedamdesetak dobrotvornih koncerata (za Dubrovnik, za porušene glazbene škole u Hrvatskoj, srušenu zgradu HNK u Osijeku, Dječju bolnicu Zagreb, za brojne razorene hrvatske spomenike), a izveli su i velik broj svečanih koncerata povodom predstavljanja nove hrvatske države.

Komentiraj