Zagrebački salon najavljuje ZS laboratorij uz istaknuta imena hrvatske plesne i modne scene

by Chaims

Program 52. zagrebačkog salona, u četvrtak (19.10.) i petak (20.10.) predstavlja iščekivani ZS laboratorij – dvije iznimno zanimljive programske večeri u dvorani Akademije dramske umjetnosti F22 u Frankopanskoj ulici.

Prva večer ZS laboratorija posvećena je plesnoj produkciji, dok tijekom druge večeri svoju kreativnu energiju udružuju poznata imena hrvatske modne scene – Milena Rogulj, I-GLE, Galaš i Trešcec, Renata Svetić, Jadranka Hlupić Dujmušić te Petra Krpan i Chaims.

U organizaciji ULUPUH-a, ova ugledna nacionalna izložba suvremenog stvaralaštva na polju vizualnih umjetnosti, dizajna i arhitekture, otvorila je svoja vrata 5. listopada, propitkujući središnju temu ‘(Ne)primjenjivost primijenjene umjetnosti’ koju je za ovogodišnji Salon odabrao kustos Nikola Albaneže, a uz odličan dosadašnji odaziv na izložbe u Muzeju Mimara, Školi primijenjene umjetnosti i dizajna – Izložbeni salon Izidor Kršnjavi i Galeriji ULUPUH-a, upravo se predstojeća događanja, objedinjena pod nazivom ZS laboratorij , željno iščekuju.

“ZS laboratorij se odvija u dvije cjeline, u dvije večeri. Prva večer je posvećena plesnoj produkciji, odnosno prikazat će se predstava NACRTI čije autorstvo supotpisuje pet mladih autora. Umjetnica Antonija Dorbić, osim diplome na preddiplomskom Studiju suvremenog plesa na Akademiji dramskih umjetnosti, diplomirala je i kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti i pravi je predstavnik suvremenih umjetnika koji stvaraju u više medija. Druga je večer posvećena modi i modnom performansu. Radi se o šest zasebnih modnih cjelina, čiji su autori studenti ili etablirani modni dizajneri, bivši studenti Zavoda za dizajn tekstila i odjeće nekadašnje Više tekstilne škole, odnosno današnjeg Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu“, rekla je Ivana Bakal, ravnateljica 52. zagrebačkog salona. Prvu večer i drugu večer povezuje režija studentice Akademije dramske umjetnosti, Arije Rizvić.

“Druga večer je prava poslastica modne scene. Imena govore više od riječi: Milena Rogulj, I-GLE, Galaš i Trešec, Renata Svetić, Jadranka Hlupić Dujmušić i Petra Krpan, Chaims… Uz mnoštvo suradnika u produkciji i iza scene, odjeću će kao modeli prikazati studenti TTF-a te plesačice suvremenog plesa pod vodstvom Jasne Tarbuk“, otkriva Ivana Bakal.

Valja naglasiti da će te večeri Milena Rogulj predstaviti će svoju kolekciju Layers, kojom tematizira žensku slojevitost.

“Žene su slojevita bića; i snažne i krhke (nježne), težeći emancipaciji zatomile su svoju senzualnost. Ovom kolekcijom želim ženama vratiti senzualnost, a da pri tome ostanu snažne; za mene sve to zajedno predstavlja Ženu“, tumači poznata dizajnerica.

Uz Milenu Rogulj, predstavit će se i Chaims – novi hrvatski modni brend osnovan 2016. godine, iza kojeg se kriju dizajnerice Andrea Kurtić i Lora Holjevac. Kolekcija Subconsciousness koju predstavljaju inspirirana je utjecajem emocija na ljudski um.

“Svijest je dio uma koji razmišlja i donosi odluke, dok je podsvijest ono dijete u nama koje, kada zatvorite oči, vidite kao malo povodljivo biće koje sve shvaća ozbiljno. Kolekcija je načinjena je od prirodnih materijala poput pamuka, prešane vune, filca i jeansa, a neki od tekstila naknadno su bojani, prošivani ukrasnim elementima ili oblikovani mekom žicom kako bi se mogli formirati na tijelu u željeni oblik“, ističu Chaimsice.

Studio I-GLE, predstavlja se revijom OM TAT SAT!, a poznati dizajnerski dvojac Martina Vrdoljak Ranilović i Nataša Mihaljčišin već je domaćoj javnosti na prvu prepoznatljiv kroz svoje neprestano eksperimentiranje u istraživanju novih dizajnersko-tehničkih rješenja.

Poznata modna dizajnerica i samostalna umjetnica Renata Svetić predstavit će se publici svojom revijom Strast, san, svemir, sve(ništa), a na 52. zagrebačkom salonu već sudjeluje sa skulpturom Prajãti, a riječ je o eteričnoj skulpturi kreiranoj od drvenih traka.

“Strast, san, svemir, sve(ništa) je prikaz crvene, bež, plave i crne boje medijem odjevnog dizajna. Te četiri boje su četiri višefunkcionalne odjevne kreacije. Strast-crvena, ponekad je i pokretač, impuls akcije i djela. San može biti svake boje. Svemir našim okom viđen je plavom bojom. Ponekad kada zatvorimo oko sve je crno, isto kao i ništa. Kad se impuls pokrene u crnoj, u svemu ili ničemu rađaju se sve ostale boje“, rekla je Renata Svetić.

Dizajneri Igor Galaš i Mario Treščec u sklopu svoje revije predstavit će novu modnu kolekciju i kolekciju modnih dodataka proizašlih iz radova prijavljenih na samu temu 52. zagrebačkog salona.

“Samo pitanje i poticaj istraživanja proizašao je iz onoga što je naša životna i primarna djelatnost iza koje ostaje neiskorišteni dio materije koji postaje neprimjenjiv: kosa nakon šišanja, otpadni restlovi materijala nakon krojenja…”, govore.

Posebnu atrakcija druge večeri je modni performans Jadranke Hlepić Dujmušić i Petre Krpan. Modni performans i sinergija dviju poznatih umjetnica nastavak je prijašnjih zajedničkih konceptualnih radova u kojima se autorice Petra Krpan i Jadranka Hlupić Dujmušić bave istraživanjem odnosa mode i tijela, tjelesnim transformacijama unutar suvremene mode i dehumanizacijom tijela. Koreografiju za performans napravila je prof. Jasna Tarbuk, a izvode ga plesačice suvremenog plesa.

Ulaz na oba događaja je besplatan!

19.10. Plesna predstava NACRTI

Dvorana ADU F22, Frankopanska 22, Zagreb, početak u 20 sati

20.10. Modne revije i performansi

Dvorana ADU F22, Frankopanska 22, Zagreb, početak u 20 sati

http://52zagrebackisalon.com/

https://www.facebook.com/52zagrebackisalon/

Komentiraj