ZAGREBAČKI POTRES: Neke bolnice će se, izgleda, morati rušiti

Klinika za plućne bolesti Jordanovac KBC-a Zagreb nakon potresa u nedjelju više praktički ne postoji. Statičari su procijenili da zgrada nije sigurna i da sljedeći potres ne bi izdržala te da se više ne smije koristiti. Izgledno je njeno rušenje ili kompletna renovacija.

Nakon što su pacijenti u nedjelju evakuirani, jučer ujutro liječnicima je rečeno da uzmu stvari iz ambulanti. Iako ne bi trebali biti tamo jer zgrada nije sigurna, liječnici i medicinsko osoblje od jutra su izvlačili opremu i dokumentaciju iz klinike.

00Rekli su nam da zgradu ne možemo više koristiti. Dugoročno, ne znam hoće li je srušiti ili popravljati, to tek treba odlučiti. Prvo smo pacijente evakuirali, pomogli su nam Bad Blue Boysi. Od jutra nastojimo iznijeti opremu i spremiti negdje na sigurno, tražimo po Rebru mjesta gdje ćemo je skladištiti, to je vrijedna i kvalitetna oprema – rekao je Večernjem listu Miroslav Samaržija, ravnatelj Klinike.

Klinika za ženske bolesti i porode u Petrovoj također je prazna, uđu samo doktori presvući se, izgleda da će ona biti sanirana, ali stradao je dimnjak pa nema grijanja. Zgrada ima dodatke sagrađene 80-ih koji se mogu koristiti kad se uspostavi grijanje.

”Teška su oštećenja pretrpjele i glavna zgrada Ortopedije i Dermatologije na Šalati, ispražnjena je zgrada u Božidarevićevoj i fizikalna terapija zasad se tamo ne odvija, statičari procjenjuju zgradu Stomatologije u Gundulićevoj. Porazmjestili smo odjele po Rebru, snaći ćemo se. Dugoročno, teško da će se Ortopedija vratiti na Šalatu”, pretpostavlja Milivoj Novak, pomoćnik ravnatelja KBC-a Zagreb.

Blokirana je još jučer i najstarija zgrada Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj, poznata kao Fischerova zgrada iz 1908./1909. godine. Taj zaštićeni spomenik kulture pretrpio je znatna oštećenja, dimnjak se opasno nagnuo pa su pacijenti iz nje odmah nakon potresa evakuirani, a jučerašnjim građevinskim izvidima utvrdit će se narušenost statike i sudbina zgrade.

”Detaljno se provjerava statika kako bi se točno znalo što dalje s njom, zgrada je sada prazna. Druga zgrada je iz 1987. i nije bitno oštećena, pacijente smo tu premjestili, na Odjel pedijatrije, tu je i intenzivna”, opisao je Goran Roić, ravnatelj Klinike za dječje bolesti Klaićeva.

Stara zgrada Klinike za traumatologiju KBC-a Sestre milosrdnice u Draškovićevoj također je oštećena. Zidovi su popucali na svim odjelima, ali je to već počišćeno i pacijenti koji su u nedjelju evakuirani u stražnju, noviju zgradu, vraćeni su u glavnu uličnu staru zgradu.

Komentiraj