Zagrebački Holding: “Smjena vlasti ne može utjecati na zapošljavanja i otkaze”

Zagrebački Holding reagirao je na medijske napise o mogućim smjenama poslije izbora, ustvrdivši kako promjena vlasti ne može utjecati na zapošljavanje i otkaze, objavio je Jutarnji list.

Iz Holdinga kažu kako je postupak zapošljavanja, kao i otkazivanja ugovora o radu, reguliran Zakonom o radu u RH te da promjena vlasti ne može imati nikakav utjecaj na tu proceduru.

“Zapošljavati se može sklapanjem ugovor o radu na određeno vrijeme ili sklapanjem ugovora o radu na neodređeno vrijeme – navedeno predstavlja dvije vrste radnog odnosa, a zapošljavanje je jedino moguće sklapanjem ugovora o radu. Zakon o radu ne povezuje kao razlogom za otkazivanje ugovora o radu – promjenu vlasti”, kažu iz Holdinga.

“Iz tog razloga osuđujemo nepotrebno unošenje nemira različitim objavama u ovom kontekstu među zaposlenike Zagrebačkog holdinga d.o.o.”, dodaju.

Pišu i kako je u slučaju Zagrebačkog holdinga d.o.o, gradonačelnik osoba koja predstavlja vlasnika, grad Zagreb, i donosi planove i politike Društva, a na Upravi Društva je da iste realizira i slijedi.

“Ugovori upravljačke strukture Zagrebačkog holdinga d.o.o nisu mijenjani niti u jednom elementu, te smo u više navrata iznosili detalje oko visine otpremnine koja iznosi tri bruto plaće, a ne šest. Izražavamo žaljenje što se dezinformacijama, neznanjem i spekulacijama pokušava manipulirati javnošću te stvoriti negativna percepcija o poslovnoj politici te o Zagrebačkom holdingu d.o.o općenito”, kažu iz Holdinga.

U nastavku kažu i da osuđuju “pokušaj zloporabe i korištenja radnika bilo koje razine u političke svrhe” te podsjećaju na kolektivni ugovor koji je stupio na snagu 1. siječnja prošle godine.

“Ističemo da je Temeljni kolektivni ugovor (TKU) kod ovog poslodavca sklopljen na određeno vrijeme – na snagu je stupio 1. siječnja 2020. godine; do toga, naravno, ne bi moglo doći bez suradnje sa sindikatima i kolektivnih pregovora između pregovaračkog odbora poslodavca i sindikata, a koji su okončali sklapanjem novog TKU-a”, kažu.

“Napominjemo i to da se unatoč krizi koja je prouzročena, kako proglašenjem epidemije, tako i potresima koji su u 2020. godini pogodili Zagreb, Zagrebački holding d.o.o nije prekršio niti jednu odredbu TKU-a i sve svoje obveze prema radnicima ispunjava u rokovima propisanim TKU-om”, zaključuju u priopćenju koje potpisuje Senka Knežević iz Odjela za odnose s javnošću Zagrebačkog Holdinga.

Komentiraj