HINA/ Edvard ŠUŠAK

Zagrebački gradonačelnik Bandić u posjetu je Lisabonu, gradu prijatelju Zagreba

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, koji je u posjetu glavnom portugalskom gradu Lisabonu, susreo se u utorak s lisabonskim gradonačelnikom Fernandom Medinom s kojim je potpisao Memorandum o razumijevanju, u povodu 40. obljetnice prijateljstva Zagreba i Lisabona.

Memorandum je nastavak Sporazuma iz 1977. te je potvrda dobrih odnosa i osnaživanja dosadašnje suradnje u gospodarstvu, u području inovacija, urbanizma, kulture i turizma, priopćeno je iz zagrebačke Gradske uprave.

Gradonačelnik Bandić pozvao je gradonačelnika Medinu u posjet Zagrebu, što je on s radošću prihvatio, a upisao se i u “Zlatnu knjigu Grada Lisabona”, u koju svoje dojmove i poruke ostavljaju visoki gosti koji posjećuju Lisabon.

“Izuzetno se veselim zajedničkim projektima i susretima u budućnosti kojima ćemo još više učvrstiti naše odnose, ali i ojačati međusobnu suradnju”, napisao je, među ostalima, gradonačelnik Zagreba.

Svečanom potpisivanju nazočili su hrvatski veleposlanik u Portugalu Ivica Maričić i portugalski veleposlanik u Hrvatskoj Jorge Silva Lopes te Ana Hidalgo Barata, prva veleposlanica Portugalske Republike u Republici Hrvatskoj.

Bili su tu i zamjenik lisabonskog gradonačelnika Duarte Cordeiro,  predsjednica Gradske skupštine Maria Helena do Rego da Costa Salema Roseta te glavni tajnik Alberto Luis Laplane Fernandes Guimarais Jorge, zatim Mario Para da Silva, predsjednik Gospodarske komore, Paolo Alberto, dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Lisabonu, a na kojem je otvorena katedra za hrvatski jezik i drugi uglednici.

40. obljetnica prijateljstva dva grada bit će svečano obilježena u utorak uvečer koncertom Zagrebačke filharmonije ispred Nacionalnog kazališta Sao Carlos, u sklopu ljetnog festivala Ao Largo.

Tim koncertom započinje kulturno-umjetnička razmjena dvaju gradova, koja se nastavlja koncertom fado glazbe u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog 15. studenog i otvorenjem izložbe fotografija iz fundusa Muzeja Grada Zagreba te izložbom Vatroslava Kuliša u Nacionalnome muzeju Cochia u Lisabonu, od 24. listopada do 30. studenog ove godine.

Komentiraj