ZAGREBAČKI GENIJALAC ‘U manje od pet minuta mogu riješiti 70 matematičkih zadataka’

Autor:

Petar Andačić (privatni arhiv)

Petar Andačić (9), državni prvak u mentalnoj aritmetici ALOHA, i Branka Novosel, osnivačica i voditeljica programa Mentalna aritmetika ALOHA u Hrvatskoj, govore o Andačićevu nedavnom uspjehu na državnom prvenstvu i plasmanu na svjetsko prvenstvo u Madridu

Jedan od najzastupljenijih problema s kojima se djeca suočavaju, je strah od matematike. Kako bi djeca suzbila taj strah, postoje razni pristupi za razvoj njihovih matematičkih sposobnosti. Mentalna aritmetika ALOHA međunarodni je edukacijski program kojemu je cilj kroz specijalizirane matematičke zadatke unaprijediti općenite kognitivne sposobnosti djece, ali i suočiti ih sa strahom od matematike.

Petar Andačić je prije nekoliko tjedana uspješno završio treći razred u zagrebačkoj Osnovnoj školi Kajzerica s odličnim uspjehom, bez imalo straha od matematike. Tada je također i treću godinu zaredom postao državni prvak u mentalnoj aritmetici ALOHA. Tijekom ljetnih mjeseci Petar se odmara od školskih obaveza, a dodatan odmor čeka ga u Madridu nakon što će 20. srpnja predstavljati Hrvatsku na svjetskom natjecanju u mentalnoj aritmetici ALOHA. Španjolsku prijestolnicu posjetit će u pratnji svojih roditelja i trenerice Ljiljane Kolenković. Prošle je godine s njima bio na svjetskom prvenstvu u Alohi u Maleziji.

„Dječak sam koji voli trenirati košarku, ići na Alohu i družiti se s prijateljima. Ponekad sam malo više sportaš, a ponekad malo više matematičar. Trenutačno se kao matematičar pripremam za svjetsko natjecanje u Alohi u Madridu, ali izuzetno volim biti i košarkaš“, ispričao je Petar za ZagrebNews. Petar ima 9 godina, a na program se upisao na prijedlog nekoliko prijatelja iz vrtića kad je imao samo 5 godina. Nakon 4 godine pohađanja mentalne aritmetike ALOHA, Petar može riješiti čak 70 matematičkih zadataka u manje od pet minuta. U tome je sve brži. Prema posljednjim mjerenjima njegovih roditelja, 70 zadataka može riješiti već u 4 minute i 20 sekundi.

Djeca koja se u vrtićkoj dobi upišu na program mentalne aritmetike ALOHA, prve matematičke zadatke rješavaju uz pomoć abakusa – prve poznate sprave za računanje iz doba starog Egipta i stare Kine. Ti zadatci su puni kombinatorike i vizualizacije, dakle nimalo nalik zadatcima s kojima se djeca tipično susreću u hrvatskom osnovnoškolskom kurikulumu. Nakon nekog vremena djeca uz abakus računaju mentalno, „u glavi“, a posljednje 9. i 10. razine sadrže i mentalno množenje dvaju ili više dvoznamenkastih brojeva. Kada dijete uspješno završi jednu razinu, ono se može natjecati u njoj na državnoj i međunarodnoj razini. Petar je sada apsolvirao sve razine i preostalo mu je još samo natjecanje na već prije spomenutom svjetskom prvenstvu Alohe.

„Nisam uopće razmišljao hoću li ostati ili ne kada sam se prvi puta upisao. Najviše me privuklo druženje s prijateljima koje sam imao u sklopu programa, pa tek kasnije su mi i zadaci postali motivacija. Potom su došla i natjecanja kao dodatan motiv. Prije natjecanja me nekad uhvati lagana trema, ali tijekom natjecanja sam potpuno fokusiran. Prošle godine sam očekivao biti među najboljima, ali nisam očekivao da ću na svjetskom natjecanju postati šampion. I ove godine mislim isto. Mjesec dana prije natjecanja počinjem intenzivnije trenirati, rješavam barem dva testa svaki dan. Vidjet ću kamo će me to odvesti.“, opisao je Petar Andačić. Njegovi su roditelji otkrili da su ga na Alohu originalno upisali kako bi mu ojačali koncentraciju nužnu za školsku nastavu u čemu program ima izvrsne rezultate.

 

Branka Novosel (privatni arhiv)

Branka Novosel je doktorica humanističkih znanosti, stručnjakinja za neuroedukaciju, a ujedno i voditeljica programa ALOHA Mentalna aritmetika u Hrvatskoj. Uglavnom se bavi istraživanjem napretka u neuroznanosti, primjenjujući nova otkrića za kvalitetniju edukaciju djece i odraslih kroz svoj rad vođenja Otvorenog učilišta Littera i njegovih sestrinskih institucija. Tamo se ujedno treniraju i budući ALOHA treneri koji taj međunarodni program mentalne aritmetike na području Hrvatske provode već skoro deset godina, od kada se Branka Novosel prvi puta uvjerila u njegovu djelotvornost.

„Kada sam prvi puta čula za program ALOHA, sumnjala sam u sve. Mislila sam da je ta priča prenapuhana. Došavši u Kuala Lumpur na međunarodno natjecanje i vidjevši djecu kako rješavaju zadatke, mišljenje mi se u potpunosti promijenilo. Danas imamo mnogo djece u Hrvatskoj koja pohađaju program i koja od njega imaju izuzetne koristi. To nije program samo za razvoj matematičkih vještina, već je to, kako mi to zovemo, „teretana za mozak“. On potiče učinkovit razvoj dječjeg mozga u dobi od 4 do 13 godina. Djeci kroz zadatke i rad omogućavamo sveobuhvatnu stimulaciju moždanih procesa kroz različite razine razvoja. Susrećem danas roditelje naših bivših učenica i učenika i to stvarno jesu djeca koja šest godina poslije pohađanja programa brže i bolje uče. Ne uspijevaju samo u matematici i njoj srodnim područjima, već imaju poboljšanu koncentraciju i prostornu orijentaciju, kao i emocionalnu inteligenciju kroz treninge svjesne pažnje (mindfulnessa) koje je naš program u Hrvatskoj uveo u međunarodni program“, istaknula je za ZagrebNews Branka Novosel.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.