Zagrebački centar robotike razvija robota za neurokirurške operacije

Bojan Jerbić sa zagrebačkog Fakulteta strojarstva i brodogradnje i voditelj Regionalnog centra izvrsnosti za robotske tehnologije CRTA rekao je u Dnevniku HTV-a da je interes studenata za robotiku ogroman.

U Zagrebu otvorena CRTA, Regionalni centar izvrsnosti za robotske tehnologije

“Interes je ogroman, za prvu godinu smo primili 60 studenata, a prijavilo ih se oko 500, pa ćemo vrlo vjerojatno kvotu za iduće geneacije povećati”, rekao je Jerbić.

Naglašava da projekti zahtjevaju interdisciplinarnost i naveo da stojari moraju učiti medicinu kao i liječnici strojarstvo. “Kada govorimo šire o umjetnoj inteligenciji, govorimo i o društvenim znanostima koje su nužne kako bi mogli razvijati robota koji se snalazi u okolini, razumije okoliš i čovjeka”, rekao je Jerbić. “Interes je velik i zato razmatramo start-upove koji bi trebali implementirati nove tehnologije prema tržištu, a CRTA bi trebala biti katalizator tih inovacija”, kazao je Jerbić.

Put je bio dug, kazao je. Prije 15-ak godina shvatili su značajne znanstveno-tehnologijske promjene koje su ih natjerale da se tehnološki razvijaju. “Bez laboratorija nismo mogli dalje. Tada, zahvaljujući Ministarstvu znanosti i gospodarstvu, skupljali smo novac i gradili vrlo vrijednu tehnološku opremu sve dok se nije pojavio europski novac koji nam je omogućio da potpuno razvijemo ideju centra izvrnosti”, kazao je Jerbić.

“To su laboratorij za računalnu inteligenciju, laboratorij za medicinsku tehnologiju i laboratorij za autonomne sustave. Ovaj za računalnu inteligenciju orijentiran je prema motoričkoj inteligenciji koja je posebno zanimljiva za industrijsku robotiku jer se bavi finim motoričkim pokretima koje nismo svjesni i koje učimo kao mali”, kazao je Jerbić.

Potom je opisao medicinskog robota Ronu, za kojeg kaže da je sada u razvoju 5. generacije. “Razlikuje se od prethodne po tome što je to invazivni robotski sustav, izvodit će invazivne operacije potpuno samostalno u neurokirurgiji. To je novo područje i u tome ćemo biti prvi u svijetu, imamo velika očekivanja”, kazao je Jerbić.

Komentiraj