Zagrebačka Trešnjevka oblijepljena antisemitskim plakatima, brzo su uklonjeni

Na zagrebačkoj Trešnjevci u nedjelju su se pojavili antisemitski plakati, ali su istog dana i uklonjeni, javio je u ponedjeljak dnevnik.hr, dodajući kako su se istog dana plakati istovjetnog sadržaja pojavili i u Miami Beachu, na Floridi u SAD-u.

Na plakatima su imena i prezimena ljudi za koje se tvrdi da su povezani s pandemijom bolesti COVID-19. Tako se na listi mogu pronaći direktorica Centra za sprječavanje i kontrolu bolesti (CDC) Rochelle Walensky, izvršni direktor Pfizera Albert Bourla, tajnik Ministarstva zdravstva i socijalne skrbi Sjedinjenih Američkih Država Xavier Beccera i mnogi drugi.

Nakon upita portala dnevnik.hr nadležnim službama, u nedjelju nam je rečeno da su plakati uklonjeni.

U Židovskoj općini Zagreb potvrđuju kako se radi o tipičnom govoru mržnje usmjerenom protiv židovske zajednice, a koji je, po svemu sudeći, poprimio svjetske razmjere. Naime, u nedjelju su istovjetni plakati razbacani diljem dvorišta pripadnika Židovske općine u Miami Beachu. Gradonačelnik Dan Gelber je odmah pokrenuo istragu, a u cijelom gradu pojačan je nadzor.

“Nedvojbeno je u pitanju šira akcija antisemitskog karaktera koju koriste razne vrste ultradesnih neonacističkih organizacija, sklone različitim teorijama zavjere. U pitanju je govor mržnje, odnosno poruke čiji je cilj širenje mržnje u odnosu na pripadnike židovske zajednice”, naglasio je potpredsjednik Židovske općine Zagreb Saša Cvetković te podsjetio kako se već neko vrijeme u tzv. antivakserskim krugovima Davidova zvijezda koristi u kontekstu “obilježavanja” necijepljenih osoba.

No, za razliku od Miamija, u Zagrebu, koliko je poznato, nije poduzeta šira akcija. Iz Policijske uprave zagrebačke tek je potvrđeno da je u tijeku kriminalističko istraživanje.

U Židovskoj općini podsjećaju kako su i prethodni plakati koji su nosili poruke mržnje u odnosu na pripadnike židovske zajednice znali ostati nedirnuti, tek manji broj bio bi uklonjen. Također, napominju i da isti modus koriste neonacističke skupine diljem Europe i Amerike.

Usrijedu je reagirao i izraelski veleposlanik u Hrvatskoj Illan Mor, koji je za Twitteru ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću zahvalio na reakciji.

Komentiraj