Zagrebačka premijera dokumentarca „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića, o  marijanskom hodočasničkom svetištu u Aljmašu, održat će se u srijedu, 24. siječnja, u Nadbiskupijskom pastoralnom istitutu na Kaptolu, u organizaciji Vukovarsko-srijemske županije i Udruge dr. Ante Starčević iz Tovarnika, najavili su u utorak iz te udruge.

U filmu je obuhvaćena kronika događanja tijekom povijesti na tome prostoru od 1332. godine.  Dokumentarac je također kronika o progonu “hrvatskoga stanovništva i njegove katoličke vjere s posebnim osvrtom za vrijeme Domovinskog rata, kada su Hrvati bili prognani sa svoga ognjišta, a svetište u Aljmašu sravnjeno sa zemljom”, ističe se u najavi.

Snimljen na autentičnim mjestima, u Segarićevom dokumentarcu su zabilježene izjave svjedoka, dokumentarna građa i ambijentalne vrijednosti toga hrvatskoga prostora. Film prikazuje kako je jedan kip Gospe tijekom Domovinskog rata vjernicima najavljivao slobodu i povratak, dodaje se.

Na prošlogodišnjem 8. Festivalu hrvatskih katoličkih filmova, održanom u marijanskom svetištu na Trsatu, film “Gospa od Utočišta” osvojio je Grand-Prix Festivala, kao i nagradu za najbolju glazbu u filmu.

U obrazloženju predsjednika žirija Petra Trinajstića za film „Gospa od Utočišta“, redatelja Srđana Segarića navodi se da je dokumentarac “oličenje klasičnog vjerskoga, hodočasničkog filma iz koga pršti zanos, nada, ljubav i vjera. Istovremeno je pričom o stradanju Gospe Aljmaške i njenih vjernika Slavonaca u Domovinskom ratu, film dobio neke metaforičke značajeve dostojne evanđeoskih zapisa”.

Glazba skladatelja Pere Ištvančića u filmu koji “priča o povijesti čuvenog aljmaškog svetišta i križnom putu vjernika i njihove Gospe tijekom Domovinskog rata, dočarala je svu tragiku, ali i veličanstvenost zbivanja koja se nižu. … Ištvančićeva glazba odiše ravnicom, Dunavom i Dravom, ali i opjevava duše ovog našeg vjerničkog puka”, naveo je žiri.

Zagrebačka premijera dokumentarca “Gospa od Utočišta” je u srijedu, 24. siječnja u 19 sati u Dvorani Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog istituta, a ulaz na projekciju je besplatan, najavljuju organizatori.

Komentiraj