Zeljko Lukunic/PIXSELL

ZAGREBAČKA POLICIJA Porast broja poginulih u prometnim nesrećama

Policijska uprava zagrebačka zabilježila je u ovoj godini porast broja poginulih u prometnim nesrećama u odnosu na prošlu godinu, nakon višegodišnjeg pozitivnog trenda smanjenja broja smrtno stradalih sudionika.

U gotovo svim prometnim nesrećama sa smrtno stradalim osobama uzrok nesreće je nepropisana i neprilagođena brzina, uz koje se nerijetko veže i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola u krvi, stoji u izvještaju Policijske uprave zagrebačke.

“Kod zadnje dvije prometne nesreće s poginulim sudionicima, koje su se dogodile u ovom mjesecu, u kojima su poginule četiri osobe, uzrok nastanka je u oba slučaja bila brzina neprilagođena osobinama i stanju ceste te gustoći prometa”, navode.

Ističu da su najčešće greške kod stradavanja pješaka neprilagođena ili nepropisna brzina, a najčešće pogreške pješaka nepropisno prelaženje kolnika, nekorištenje pješačkog prijelaza ili pothodnika te prelazak ceste na crveno svjetlo za pješake.

Policija najavljuje poduzimanje intenzivnih mjera kojima je cilj povećanje sigurnosti u cestovnom prometu. “Mjere ćemo usmjeriti na smanjenje broja prekršaja koji najčešće dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, odnosno na prekršaje vezane za brzinu i alkohol te prekršaje vezane uz stradavanje pješaka”, najavljuju iz PUZ-a.

Policija je pozvala sve sudionike u prometu da se pridržavaju prometnih propisa, prilagode brzinu vožnje, ne voze kada u organizmu imaju nedopuštenu koncentraciju alkohola.

Komentiraj