Zagrebačka policija izvijestila o posebnom režimu na Trgu sv. Marka, tko će i pod kojim uvjetima moći dolaziti

Policijska uprava zagrebačka izvijestila je večeras da je sukladno zakonskim ovlastima policija od ponedjeljka na dijelu Trga sv. Marka privremeno ograničila pristup i kretanje, a obavljat će se i kontrola osoba te provjeravati opravdanost njihova ulaska u štićenu zonu.

“Ograničenje pristupa i kretanja odnosi se na prostor Trga svetog Marka između objekata Hrvatskog sabora i Vlade koji je ograđen fizičkim preprekama, dok će na pristupnim pravcima policijski službenici obavljati kontrolu osoba te provjeravati opravdanost razloga njihovog ulaska u štićenu zonu”, stoji u objavi PUZ-a.

Fizički ograđen prostor Markova trga postaje zona u kojoj je privremeno ograničen pristup ili kretanje koje će trajati sve do implementacije odgovarajućih sustava tehničke zaštite za zaprječivanje kretanja osoba i vozila.

Stanari i zaposlenici Sabora i Vlade

“U štićenu zonu mogu ući zaposlenici Hrvatskog sabora i Vlade RH te osobe koje dokažu opravdan interes (npr. dostava, osobe s poslovnim obvezama)”, navodi se u priopćenju.

Stanarima koji ondje žive biti će omogućen pristup stambenim objektima i kretanje u zoni uz provođenje konotrole na pristupnim pravcima.

Dolazak turista

Za turističke posjete, bez ikakvih ograničenja dostupan je dio prostora Trga svetog Marka koji je izvan prostora na kojemu je privremeno ograničen pristup ili kretanje, dok će sudjelovanje u vjerskim obredima biti omogućeno vjernicima nakon provedene kontrole osoba.

Javna okupljanja

Javna okupljanja i dalje će biti omogućena, sukladno odredbama Zakona o javnom okupljanju, ali uz prethodnu najavu, dok će policijski službenici obavljati kontrolu i pregled sudionika na kontrolnim punktovima prilaznih pravaca.

Ograničenja kretanja na dijelu Trga svetog Marka bit će na snazi do implementacije odgovarajućih trajnih sustava tehničke zaštite za onemogućavanje neovlaštenog ulaska osoba i vozila, odnosno dok se ne postignu prihvatljivi sigurnosni uvjeti na navedenom prostoru, ističu iz PUZ-a.

Promet vozilima

Prema sadašnjoj regulaciji promet se u užoj zoni Trga Svetog Marka odvija kao i do sada, na sljedeći način:

Prilaz iz Ćirilometodske dopušten je prometnim znakom na južni kolnik Trga Svetog Marka, potom u Kamenitu ulicu i dalje u Opatičku ulicu.

Prilaz iz Basaričekove i Ulice 29. X.1918. dopušten je prometnim znakovima na sjeverni kolnik Trga Svetog Marka, a potom u Ulicu Brezovačkog te u Mesničku ulicu.

Na istočnom i zapadnom kolniku Trga Svetog Marka, kao i do sada, prometuju službena vozila s posebnom dozvolom, priopćeno je iz zagrebačke PU.

Komentiraj