Pixabay

ZAGREB Za one koji ne odvajaju otpad tri tisuće kuna kazne

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za gospodarstvo Mirka Horvat najavila je u ponedjeljak, u HRT-ovoj emisiji ‘Otvoreno’, kako će Zagrepčani koji ne budu odvajali otpad, plaćati predviđene kazne od tri tisuće kuna.

“Zagreb sada odvaja trideset tri posto otpada, a uz uvođenje još spremnika, mi ćemo u potrebnim rokovima bez problema doći na pedeset posto”, poručila je Jozić. Dodaa je kako se nada da se ne očekuje da će spremnike za otpad čuvati policajci. “Inspekcije će vršiti komunalni redari, a kazna neće biti dok se ne utvrdi tko otpad nije razdvojio”, kazala je.

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić rekao je da pd početka veljače sljedeće godine, sve jedinice lokalne samouprave moraju uvesti kante za odvojeno prikupljanje otpada. “Osim toga primjenom nove uredbe, otpad se veže uz volumen, a osim odvajanja bitna je i edukacija građana. Mi smo trenutno u fazi natječaja koji kontinuirano traje- izgradanja reciklažnih dvorišta i sortirnica- čitav niz komponenti sustava treba se odraditi u narednom razdoblju”, rekao je ministar.

Predsjednica Udruge za zaštitu okoliša Resbnik Branka Genzić-Hotvat poručila je kako način gospodarenja otpadom u Zagrebu nije dobar, te istakla kako se udruge ne slažu s gradnjom mega centra za otpada koji bi dolazio s cijelog područja Grada Zagreba i Zagrebačke županije. “akav centar je pri dnu sustava kakav je potreban za gospodarenje otpadom”, poručila je.

Komentiraj