Zagrebačka je policija u utorak uhitila pet osoba, zapooslenika Hrvatske radiotelevizije, koje se sumnjiči da da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave. Osumnjičeni se dovode u vezu s nestankom kamera i druge opreme Hrvatske radiotelevizije.

Nestanak spomenute opreme uočen je još tijekom prošle godine kad je i podnesena kaznena prijava protiv nepoznatoga počinitelja. “Na temelju zaprimljenih kaznenih prijava i provedenih izvida, u višemjesečnom operativnom postupanju poduzeto je niz mjera i radnji, a u sklopu pretraga domova i drugih prostora, poslovnih prostora, osobnih vozila, računala, memorijskih kartica, korisničkih računa elektroničke pošte, korisničkih računa na internet stranicama www.ebay.comi www.njuskalo.hr, pronađeni su podaci koji su upućivalida su dvije kamere putem eBay portala prodane u Australiju i Republiku Češku, svaka za iznos od 6 tisuća eura”, navodi se u policijskom priopćenju.

Zagrebačka policija u utorak je uhitila pet osoba – u dobi od 41, 47, 48, 53 i 40 godina. “Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je prvo prijavljeni 41-godišnjak kao zaposlenik javne ustanove tijekom 2015. i 2016. godine, iskoristio položaj odgovorne osobe za stanje imovine te otuđio i protupravno prisvojio audio i video opremu koju je potom prodavao drugim osobama s područja grada Zagreba i Zaprešića”, navodi policija.

Provoosumnjičenog se tereti i da je krivotvorio potpise na inventurnim listama čime je lažno prikazivao stvarno stanje audio i video opreme. Policijska uprava zagrebačka navodi kako je sebi pribavio neutvrđenu imovinsku korist, a javnoj ustanovi prouzročio znatnu štetu u iznosu od najmanje 1.098.681,38 kuna.

Prvoosumnjičeno će u srijedu biti doveden pritvorskom nadzorniku, a protiv ostalih uhičenika biti će podnesena kaznena prijava.

Komentiraj