HINA/ Dario GRZELJ

E TO JE BIO DOČEK Jedan od najluđih dana u povijesti Zagreba i Hrvatske tone u san!

Hrvatska nogometna reprezentacija na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji osvojila je srebrno odličje, a danas su se vratili u Hrvatsku. Nakon poraza od Francuske 2:4 u finalu Svjetskog prvenstva, ‘Vatreni’ su prespavali u Rusiji, a na zagrebačkom ih se aerodromu očekivao oko 14 sati ali je zrakplov Croatia Airlinesa u pratnji dva MiG-a 21 HRZ-a tlo domovine dotaknuo u 15.15 sati. Zagrepčani su naprosto u deliriju. Na stotine tisuća navijača su na ulicama.

UŽIVO:

23.45 Trg je pust. U selu lavež. Ludi dan je postao samo magličasti san. Otišli svi, klicatelji i oni kojima se klicalo. Ponovilo se, barem nekima. Zavjesa je spuštena.

22.43 Svatko svojim putem u dugu zagrebačku noć kojoj je prethodio nezaboravan dan, Hrvati su na impresivan način proslavili veliki sportski uspjeh i barem na jedan dan zaboravili koliko su im mizerni i jadni životi.

22.30 Zar se ova fantazija morala čekati tako dugo? Hrvati su na najbolji mogući način dočekali Srebro iz Moskve. Ludi doćek za doživotno sjećanje svim akterima.

21.58 Nevjerojatan dan je iza Vatrenih, Zagrepčana i svih građana Hrvatske i okolnih zemalja koji su došli pozdraviti svjetsko nogometno srebro.

21.34 Zapjevao je i Perković Thompson “Lijepa li si”.

21.30 Klapa Sv. Juraj HRM izvodi “Moju domovinu”. Cijeli Trg pjeva, kakav zanos, kakvo ufanje u bolje i normalno sutra.

21.24 Erupcija oduševljenja je nastupila dolaskom Zlatka Dalića. “Igrali smo za sve vas, za Hrvate u domovini i dijaspori, za branitelje. Viceprvaci smo svijeta, ali prepoznali ste da smo dali sve od sebe.”, navijači su prekinuli Dalića, karizmatičnog lidera ove ekipe. “S ponosom smo predstavljali Hrvatsku, iznad svih Hrvatska”

21.18 Srebrni se izmjenjuju s mikrofonom na pozornici. Svi su u transu.

21.12 “Hvala Zagrebu i svim navijačima, ajmo sad svi – Zovi, samo zovi…”, na pjesmu je pozvao Luka Modrić.

21.08 Na Jelačić placu je totalna euforija. Nitko ne želi da ovaj dan ikad prestane.

21.04 Mladen Grdović i zbor srebrnih nogometaša pjevaju “Nije u šoldima sve”

20.49 Stigli su na centralni trg glavnog grada domovine koja ih je dočekala na nevjerojatan način, Zagreb je natopljen suzama.

20.41 Nadomak Trga!!! Konačno. Nakon više od 5 sati putovanja kroz Zagreb Vatreni su nadomak Trga bana Jelačića.

20:18 Na prepunom Trgu bana Jelačića vatrene očekuje nestvaran prizor.

20:15 Euforija je na vrhuncu, Vatreni ulaze u Ilicu. Zapaljene su baklje, navijači kliču nogometnim herojima.

20:08 Autobus s Vatrenima se kroz Frankopansku probija kroz dim baklji kojih je sve više zapaljeno na njihovoj trasi prema Trgu.

20.07 Pod teškom policijskom pratnjom Srebrni se približavaju Trgu. Pa to je sve potpuno nevjerojatno. Ovako nešto Zagreb nikad nije doživio.

19.42 Autobusu s hrvatskim nogometnim reprezentativcima trebalo je više od tri i pol sata da od zagrebačke zračne luke priđe na nešto manje od kilometra do Trga Republike Hrvatske, odnosno zgrade Hrvatskog narodnog kazališta te ih još samo jedan kilometar dijeli od Trga bana Jelačića koji je već satima ispunjen navijačima.

Reprezentativci su sletjeli u 15.22 sati, niti deset minuta potom krenuli su prema Trgu bana Jelačića, a oko 19 sati još uvijek su se nalazili u Savskoj cesti.

Nakon polusatnog odmora u prostorijama Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba oko 19.30 sati autobus je nastavio s putom.

Čitavom trasom oduševljeni navijači pozdravljali su svoje heroje koji su u proteklih mjesec dana ostvarili najveći uspjeh u povijesti hrvatskog sporta osvajanjem drugog mjesta na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, no najveća gužva je upravo u posljednjem kilometru koji je pred njima.

Trg Republike Hrvatske ispunjen je navijačima kao i Frankopanska ulica i Ilica pa je teško i predvidjeti koliko će još vremena biti potrebno da autobus stigne na svoje odredište.

Prema procjeni policije na trasi se nalazi oko 200.000 navijača, dok ih na Trgu bana Jelačića čeka oko 110.000 ljudi, javlja HINA.

19.13 Ovim tempom reprezentacija neće nikad stići do Trga. Kroz Frankopansku, koja je pravi mravinjak, autobus će teško proći.

19.08 Građani oduševljeno čekaju svoj trenutak za poljupce i klicanja. Ovo je najveći tulum u povijesti.

18.50 Zagreb je “pijan” od sreće, igrači se jedva probijaju Savskom ulicom.

18.21 Slavljenička povorka se vuče brzinom magle kroz Aveniju Vukovar. Bus s Srebrnima je prošao zgradu HEP-a i uskoro skreće u Savsku gdje se nalazi armija navijača.

17.59 Probio se bus “već” do fontana pred NSK. Može se reći, bez pretjerivanja, da će Dalićeve trupe biti pozdravljene od blizu pola milijuna navijača.

17.40 Bus gmiže preko Mosta slobode nakon što je jedva probio čepove oko Bundeka.

17.37 Nema gdje se ne čeka.

17.22 Na Trgu se iščekivanje može rezati nožem, nestrpljenje na vrhuncu. Vatreni, gdje ste više?

17.20 Srebrne nogometaše pozdravila su Krila Oluje, akrobatska skupina Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

17.12 Autobus se šulja kroz Novi Zagreb. Deseci tisuća građana u nekontroliranoj euforiji. Samo da seve prođe u najboljem redu. Samo da Domagoj Vida ne padne s čela slavljeničkog busa!

16.56 Valjda će ljubimci nacije jednog dana stići na Trg u centru Zagreba. Brzinom prosječnog hoda autobus se probija kroz egzaltirane navijače.

16.46 Na Trgu Mladen Grdović! Umire se u suzama i sreći. LUDILO!!!!

16.45 Narod je u ekstazi, kakvo odobravanje, kakvo klicanje, ljubav bez granica.

16.30 Pričaju kapetan Modrić i Thompson na platformi otvorenog busa koji vozi žena. Pohvaljuju sve nadležne službe koje brinu da sve prođe u redu, da se narod proveseli kako valja i izrazi ljubav svojim ljubimcima.

16.20 Otvoreni autobus s igračima poput puža gmiže od aeorodroma do centra glavnog grada. U autobusu se nalazi i pjevač Marko perković Thompson. Netko je dostavio pizze i hladne pive.

LIVESTREAM (HRT):

15:38 Naši su srebrni reprezentativci u autobusu bez krova krenuli iz zračne luke prema Trgu. prvo su proslavili s onima koji su ih dočekali u zračnoj luci, a sada ih tek čeka prava ‘ludnica’

15:34 Na Trgu ‘Vatrene’ čeka gotovo sto tisuća ljudi!

15:33 ‘Šampioni! Šampioni!’ – odjekuje zagrebačkom zračnom lukom

15:22 Vatreni su sletjeli u Zagreb!

15:10 Zrakoplov s hrvatskim reprezntativcima i MIG-ovi u pratnji preletjeli su središte Zagreba, javlja N1

Screenhot/N1

15:00 Prema posljednjim informacijama, na Trgu se nalazi između 70 i 80 tisuća ljudi

14:55 Avion sa hrvatskom reprezentacijom ušao je u hrvaski zračni prostor, a iz zagrebačke zračne luke poletjeli su MIG-ovi koji će zaželjeti dobrodošlicu Vatrenima.

14:30 U Centru oblasne kontrole, koji ima nadzor nad svim zrakoplovima nad Hrvatskom, nalazi se Boris Mrkonja, kontrolor leta koji za Vatrene priprema posebnu poruku podrške. Mrkonjić je, naime, dočekao ‘Vatrene’ i prije 20 godina, kada su se iz Francuske vratili s broncom, piše RTL.

14:20 Načelnik Uprave policije Krunoslav Borovec kazao je za HRT kako se procjenjuje da je na Trgu oko 60 tisuća ljudi.

14:00 Hrvatska vojska sa zrakoplovima Hrvatskog ratnog zrakoplovstva dočekat će Vatrene po dolasku u Hrvatsku s avionima MIG-21. Također, trasu kojom idu Vatreni do središnjeg zagrebačkog trga pratit će i helikopter s hrvatskom zastavom u čast Vatrenih. Po dolasku u centar Zagreba, Krila Oluje preletjeti će zagrebačkim nebom, a nastupit će i Klapa Hrvatske ratne mornarice “Sveti Juraj”.

13:32 Kasni zrakoplov Croatia Airlinesa s kojim se srebrna hrvatska nogometna reprezentacija vraća sa Svjetskog nogometnog prvenstva u Rusiji, pa bi umjesto u predviđenih 14,05 sati trebao sletjeti u Zračnu luku Franjo Tuđman u 15,10 sati.

13:15 Svečana ceremonija uručivanja odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske izborniku, igračima i članovima stručnog stožera Hrvatske nogometne reprezentacije te članovima delegacije Hrvatskog nogometnog saveza, najavljena za danas u 17:30 sati, ali se odgađa zbog organizacijskih razloga.

12:25 Reprezentacija je poletjela iz Moskve prema Zagrebu, javlja Dnevnik.hr

11:45 N1 javlja kako su na parkiralište iza Inine zgrade u Novom Zagrebu došli su puni autobusi iz Varaždina, Siska, Vinkovaca, Požege, Zadra, Osijeka, Nove Gradiške.

11:30 Trg je već pun navijača, iako do dolaska naših reprezentativaca ima još nekoliko sati.

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

10:45 Od ranog jutra navijači se okupljaju na Trgu bana Jelačića. Velik broj navijača putovao je cijelu noć iz svih dijelova zemlje.

HINA/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

10:15 Nogometaši su napustili hotel i krenuli prema moskovskom aerodromu s kojeg će poletjeti prema Zagrebu. Zrakoplov Croatia Airlinesa Airbus 319 trebao bi iz Moskve prema Zagrebu poletjeti u 11 sati, a u Zračnoj luci Franjo Tuđman očekuje se oko 13.30 sati.

Besplatan prijevoz ZET-om i parking

Autobusi s nogometnom reprezentacijom i stručnim stožerom kretat će se trasom Ulica Rudolfa Fizira – Zagrebačka ulica – Ulica Savezne Republike Njemačke – Avenija Dubrovnik – Avenija Većeslava Holjevca – Most slobode – Ulica Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara –Savska cesta – Rooseveltov trg – Trg Republike Hrvatske – Frankopanska ulica – Ilica – Trg bana Josipa Jelačića.

Za sve autobuse koji će iz raznih dijelova Hrvatske stizati u Zagreb, osigurana su parkirališna mjesta na površini s istočne strane Zagrebačkoga Velesajma (pored zgrade Ine), a od 8 sati organiziran je i prijevoz ZET-ovim autobusima koji će navijače prevoziti do Glavnog kolodvora. U Zagrebu će zbog dočeka Hrvatske nogometne reprezentacije javni prijevoz do kraja dana biti besplatan, kao i parkiranje osobnih vozila na parkiralištima Gredelj- Strojarska i Paromlin.

Brojni građani dočekat će srebre nogometaše i Luku Modrića, koji je proglaše najboljim nogometašem Mundijala. Prema nekim procjenama, na zagrebačkim ulicama i Trgu bana Josipa Jelačića očekuje se i više od 100 tisuća ljudi.

Posebna regulacija prometa

Zagrebačka policija na svojim je stranicama objavila posebnu regulaciju prometa i tramvajski promet u centru grada tijekom dočeka srebrnih nogometaša.

– u vremenu od 6 do 22 sata zauzima se šljunčano parkiralište s istočne strane Zagrebačkog velesajma radi parkiranja većeg broja autobusa.

– očekivano u vremenu od 11 do 18 sati obustavit će se tramvajski promet preko Trga bana Josipa Jelačića, Savskom od Vodnikove i Frankopanskom do Ilice, Ilicom od Republike Austrije do Trga bana Josipa Jelačića, Jurišićevom od Draškovićeve do Trga bana Josipa Jelačića i Praškom od Trga bana Josipa Jelačića do Glavnog kolodvora,

– očekivano u vremenu od 12 do 17 sati obustavit će se sav motorni promet u zoni kojeg omeđuju ulice Kaptol, Degenova, Ilirski trg, Gornji grad i Streljačka na sjeveru, Medulićeva ulica na zapadu, zeleni val Hebrangova-Klaićeva na jugu i Ribnjak-Palmotićeva na istoku,

– u slučaju većeg poremećaja u prometu u kritičnom vremenu obustavit će se i promet svih vozila zelenim valovima Boškovićeva-Hebrangova-Klaićeva u pravcu zapada i Žerjavićeva-Trenkova-Hatzova u pravcu istoka.

Policija ujedno moli građane da danas što više koriste gradski prijevoz, te prigradsku željeznicu HŽ-a.

Program na zagrebačkom glavnom Trgu

Vatrene će na Trgu pjesmom dočekati Zaprešić Boysi, a uz navijačke pjesme predviđena je i izvedba budnice “Moja domovina” uz puštanje tisuće crveno-bijelih balona u nebo. Nad Trgom će letjeti Krila oluje. Doček reprezentacije organiziraju Grad Zagreb i Udruga “Budi ponosan”, a redatelj je Krešo Dolenčić.

Prema najavi iz Ureda predsjednice, Grabar-Kitarović na Pantovčaku će u 17:30 sati uručiti odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske izborniku, igračima i članovima stručnog stožera Hrvatske nogometne reprezentacije, te članovima delegacije Hrvatskog nogometnog saveza uz prigodno obraćanje.

Komentiraj