ZAGREB PRIDE: Ovogodišnja Povorka ponosa 19. rujna

Zagreb Pride u subotu je najavio kako će se ovogodišnja Povorka ponosa održati 19. rujna, umjesto, tradicionalno, u lipnju.

“Devetnaesta Povorka ponosa lezbijki, gejeva, biseksualnih, transrodnih, interspolnih i queer osoba, naših obitelji i prijateljica, koja se trebala održati danas, proći će Zagrebom 19. rujna”, priopćio je Zagreb Pride.

Umjesto povorke koja tradicionalno prolazi središtem Zagreba aktivistice LGBTIQ udruga su danas simbolično “zauzele” trgove kojima inače prolazi povorka. “Želimo pokazati da postojimo i da smo dio ovog društva, da dijelimo njegove strahove i neizvjesnosti, kao i druge građanke i građani, da smo izborile pravo na javna okupljanja, na naše obitelji, naša životna partnerstva, ali i za to da se danas nasilje u istospolnim zajednicama prepoznaje i kvalificira”, navodi se u priopćenju.

“Zagreb Pride se od 2002. bori za temeljno ljudsko pravo LGBTIQ osoba na javno okupljanje bez ograničenja, za naše pravo da se u javnosti držimo za ruke s voljenom osobom, za naše pravo da se slobodno ljubimo i grlimo i za našu vidljivost bez iznimki”, zaključuje se u priopćenju.

“Ekipa, vidimo se u Povorci ponosa LGBTIQ osoba i obitelji u subotu, 19. rujna 2020. gdje ćemo 19. put po redu proslaviti svoju različitost i slobodu, autonomiju naših tijela, identiteta i ljubavi!

Premda je Prajd tek u rujnu, mi smo tu cijele godine. Živio Prajd i živimo Prajd svaki dan! #prajdsvakidan”, napisali su na društvenoj mreži Facebook.

Komentiraj