Zagreb prelazi na PCR testiranja i brza antigenska testiranja

Stožer civilne zaštite Grada Zagreba u petak je na konferenciji za novinare objavio da je u posljednja 24 sata zabilježeno 853 novooboljelih od koronavirusa. Provedeno je 1918 testiranja, a samoizolacija je izrečena za 986 osob.

Zamjenica ravnatelja Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Sandra Šikić kazala je da su vodeći uzrok zaraze koronavirusom i dalje kontakti s oboljelim osobama, a problem su okupljanja i radna mjesta. Dodala je da je virus prisutan u pet domova za starije kod 17 korisnika i jednog djelatnika. Što se tiče obrazovnog sustava u osnovnim školama pozitivno je 10 učenika, 8 nastavnika i 1 asistent, a za 389 učenika određena je samoizolacija. U srednjim školama pozitivna su 23 učenika i jedan nastavnik, a 468 učenika je u samoizolaciji.

“Nalazimo se u poziciji da postojeći kapaciteti PCR testiranja su daleko premašili stvarne tehničke i ljudske potencijale. Andrija Štampar proteklih mjesec dana testira 4 puta više nego što je normalno moguće. Trenutno imamo preko 1000 testova koji čekaju obradu, a rezultat se čeka 48 sati. U utorak ćemo preći na PCR testiranja i brza antigenska testiranja. To je jedino rješenje koje može detektirati ovolik broj osoba. Taj dan smo uzeli 580 uzoraka, a svako daljenje uzimanje uzoraka postalo je bespredmetno”, kazao je Vjekoslav Jeleč iz Gradskog ureda za zdravstvo grada Zagreba.

Komentiraj