U javnoj garaži na Kvaternikovome trgu u četvrtak je postavljen defibrilator, medicinska naprava za defibrilaciju ili kardioverziju, odnosno za primjenu blagih i kontroliranih elektro-šokova na predjelu grudi ili izravno na srcu kako bi se reaktivirao ili normalizirao njegov rad.

Javna garaža na Kvaternikovome trgu druga je javna garaža u Zagrebu s defibrilatorom, prvi je postavljen u javnoj garaži na Tuškancu u svibnju ove godine, a defibrilatore se planira postaviti u svim zagrebačkim javnim garažama.

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Olivera Majić istaknula je kako je Zagreb 2012. godine započeo s projektom “Prevencija iznenadne srčane smrti primjenom automatskih vanjskih defibrilatora na području Grada Zagreba”, u okviru kojega je postavljeno više od 30 javno dostupnih defibrilatora, te je više od 400 osoba educirano za njihovo korištenje.

Dosad su defibrilatori postavljeni na tramvajskim okretištima, autobusnome terminalu Pothodnik, željezničkome i autobusnome kolodvoru, u Domu sportova, Koncertnoj dvorani “Vatroslava Lisinskog”, Gradskoj ljekarni, na Trgu bana Jelačića, na Bundeku i Jarunu, zgradama Gradske uprave i Gradske skupštine i većem broju trgovačkih centara.

U Nastavnom centru Zavoda za hitnu medicinu Grada Zagreba kažu da su postavljeni vanjski defibrilatori u proteklih godinu i pol dana spasili četiri života.

Komentiraj