MUP Akcija “NANA” jedna od najzahtjevnijih koje je hrvatska policija ikad izvela

EPA/WARSAW METROPOLITAN

Hrvatska policija prošli tjedan razbila je krijumčarski lanac, zaplijenivši pritom 100 kilograma kokaina kojeg su organizirani kriminalci krijumčarili iz Južne Amerike.

U akciji kodnog imena “Nana”, između ostalih, uhićen je i Stjepan Prnjat, poznatiji kao “hrvatski Escobar”, poznat još od 2007. kad su istražitelji objavili da je razbijen lanac krijumčara heroina i kokaina, razgranat po Europi, uključujući i Hrvatsku.

Na konferenciji za medije će, uz predstavnike hrvatske policije, nazočiti i predstavnici DORH-a, Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta i Carine, predstavnici slovenske, austrijske, njemačke policije, kao i predstavnici EUROPOL-a i DEA-e.

Javnosti se prvi obratio Ante Gudelj, načelnik uprave kriminalističke policije istaknuvši kako su u akciji sudjelovali pripadnici kolumbijske, nizozemske, panamske policije i Europola, te slovenske, njemačke i austrijske policije. Gudelj se zahvalio i kolegama iz DEA-e.

“Duže od godinu dana ova međunarodna suradnja policijskih i pravosudnih tijela, od ukrcaja kokaina u Panami, preko prijevoza do Europe, koordinirana je iz zapovjednog centra hrvatske policije iz Zagreba. Radi se o jednoj od najzahtjevnijih akcija hrvatske policije ikad”, izjavio je Gudelj.

Iz MUP-a su poručili da akcija traje od 2017. i da su inicijalno prepoznate nelogičnosti na carini prilikom nekih isporuka. “Dobili smo nalog Županijskog suda u Rijeci i u siječnju 2018. smo krenuli u krim istraživanje, tad kreće i međunarodna policijska suradnja”, izjavio je Dražen Rastović, voditelj Službe kriminaliteta droga.

“Uz pomoć američke DEA i kolega iz Paname smo identificirali suspektni kontejner, u kojem je bio deklariran metalni otpad. Krenuo je na put iz Paname i kroz neko vrijeme je transportiran preko Malte na područje RH odnosno na kontejnerski terminal Brajdica u Rijeci. Nakon toga smo krenuli s realizacijom. 3. ožujka ove godine krenuli smo u pretragu kontejnera. U sadržaju metalnog otpada pronašli smo 100 kilograma kokaina u paketima oblijepljenim gumenim vrpcama kako bi se spriječila detekcija”, izjavio je Rastović dodajući kako sam način skrivanja droge pokazuju visoku razinu organizacije kriminalne organizacije.

“U kontejneru je bilo 20 tona metalnog otpada, a kokain je bio skriven u hermetički zatvorenim metalnim spremnicima koji su bili obloženi olovom i krpama. Nakon što smo to našli kokain, poslali smo ga u forenzički centar Ivan Vučetić u Zagrebu i pokrećemo istražne radnje širom Hrvatske. Realizacija predmeta kreće 7. ožujka u upravi krim policije. Uhićenja u Rijeci, Zagrebu i na Malom Lošinju, u Frankfurtu, Amsterdamu i Ljubljani”, rekao je Rastović.

Na novinskoj konferenciji prikazana je i snimka uhićenja pripadnika kriminalne organizacije.

“Sav taj rad policije i DORH-a je bio moguć uz snažnu i konkretnu pomoć USKOK-a, koji je cijelo vrijeme ovog istraživanja, pogotovo u onim važnim trenucima, davao potporu dokumentacijom bitnom za međunarodnu suradnju. Ovo nije kraj operativne akcije, ima tu još dosta posla, surađivat ćemo i s državama koje ovdje nisu spomenute kako bi prikupili ozbiljne dokaze za kazneni postupak i dugogodišnje zatvorske kazne koje bi trebale uslijediti za pripadnike ovog zločinačkog udruženja. Ovo istraživanje je provedeno uz veliku potporu i suradnju Europola. Mi smo u države koje su pomagale prije toga upućivale naše službenike da bi pokazali ozbiljnost i da bi još bolje odradili ono što je bilo pred nama”, poručili su iz MUP-a.

Rad hrvatske policije pohvalio je i predstavnik američke federalne organizacije koja se bavi suzbijanjem narkotika, DEA-e.

Iz MUP-a su također objavili i video uhićenja.

Komentiraj