U Zagrebu je organiziran Noćni marš povodom Dana žena. Organizatori, feministički kolektiv fAKTIV ga nazivaju dijelom borbe za prava žena današnjih i budućih generacija, te protiv rodno uvjetovanog nasilja prema ženama, te zalaganje za reproduktivna i seksualna prava.

Organizatori su se obratili okupljenima poručivši kako su ljute jer “premijer otvoreno laže o datumu ratifikacije Istanbulske konvencije, jer se ministrica Murganić o obiteljskom nasilju očituje rečenicom ‘Tako je to u braku’, jer konzervativci izmišljaju rodnu ideologiju da bi očuvali patrijarhalni sustav, jer HRAST-ov Hrvoje Zekanović najavljuje referendum koristeći se lažima. Ljute smo jer je davno izboreno pravo na pobačaj opet ugroženo. Ljute smo jer propovijedaju o tzv.post-abortivnom sindromu koji znanost opovrgava, ljuti smo zbog molitelja pred bolnicama. Ljute smo zbog seksističkih napada na sve druge i drugačije. Zato marširajmo i zahtijevajmo promjenu. Živio osmi mart”..

Oko 1000 glasno je uzvikivalo u znak slaganja s govorom organizatora, te je krenulo u marš gradom. Noćni marš starta na Trgu žrtava fašizma, a potom će okupljeni prošetati sljedećom rutom: Ulica Franje Račkog – Ilica – Gundulićeva – Masarykova – Zrinjevac, a slični marševi održani su i u Rijeci i Splitu te Zadru i Dubrovniku.

Komentiraj