Zagreb MentalFest, festival kulture i mentalnog zdravlja

Autor:

13.03.2017., Zagreb - Zahvaljujuci toplom vremenu gradski parkovi dobili su proljetni izgled.
photo: Patrik Macek/PIXSELL

Dvodnevni festival kulture i mentalnog zdravlja okupit će razne stručnjake i umjetnike iz područja psihijatrije, psihologije, likovnosti, kiparstva, glume, književnosti i glazbe

Nije uvijek lako razumjeti prijatelje, voljene osobe, kolege na poslu ili nepoznate osobe koje se suočavaju s teškoćama mentalnog zdravlja. Rečenice poput „Ponekad se osjećam kao stvar, broj o kojem oni raspravljaju nakon vizite. Postalo mi je nenormalno živjeti normalno“ trgnu nas na trenutak, ali što ćemo onda s njima? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja vezana uz mentalno zdravlje potražite na 2. Zagreb MentalFestu koji će se održati 24. 5. na Strossmayerovom trgu i 25. 5. u Školi narodnog zdravlja „Andrija Šampar“.

Slogan ovogodišnjeg Zagreb MentalFesta #USUDISE nastao je iz potrebe da se dijalogom u javnom prostoru osvijesti destigmatizacija osoba koje se suočavaju s psihosocijalnim teškoćama. Slogan #usudise je zapravo i poziv svim građanima da prvoga dana festivala od 17 sati na zelenim klupama Strossmayerovog trga mogu razgovarati o svojim teškoćama s uglednim psihijatrima i psiholozima.

U bloku Tko je ovdje lud? održat će se svojevrsni poetsko-prozni dvoboj autora koji u svojim djelima provlače problematiku mentalnog zdravlja: Sanja Baković, Drago Glamuzina, Kristian Novak, Natalija Mihelin, Livija Reškovac i Milko Valent te članova Ludruge koji pišu poeziju iz osobnog iskustva.

Program prvog dana MentalFesta nastavit će se sa standup komičarima iz Studija smijeha, te live svirkom na Strossmayerovom trgu, gdje će nastupiti Muzika za dobar đir, Tesa Litvan, Ivan Čuić, Matija Dedić, Maja Posavec, Ivana Starčević, Vanda Winter, Ivan Đuričić, Ivana Kindl, Mate Matišić, Vid Hribar i Nina Bajsić, Sara Renar, Jeboton i gosti iznenađenja.

Kampanju #usudise podržali su Jelena Miholjević, Vili Matula, Adrian Pezdirc, Doris Šarić Kukuljica, Ivana Kindl, Dado Ćosić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Barbara Nola, Ana Maras Harmander, Judita Franković i Amanda Prenkaj.

OZNAKE: Zagreb, mentalfest

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.