ZAGREB: HDZ za Bandićev rebalans proračuna

hina

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Andrija Mikulić (HDZ) najavio je u četvrtak da će zastupnici HDZ-a podržati rebalans proračuna Grada Zagreba, jer svi projekti i amandmani koje su dali, idu dalje, a dio koji se nije iz objektivnih razloga mogao realizirati preslikat će se u prijedlog proračuna za 2018. godinu.

“Dio koji se nije iz objektivnih razloga mogao realizirati preslikat će se u prijedlog proračuna za iduću godinu. Ova podrška rebalansu proračuna je isključivo zato što se nastavljaju oni projekti koji su bili zacrtani u proračunu za 2017.”, rekao je Mikulić u stanci sjednice Gradske skupštine.

Rekao je da su amandmani koje je HDZ dao na proračun za 2017. vezani za nadogradnju sportskih dvorana osnovnih škola i vrtića i to su stvari od kojih oni neće odustati. Podsjetio je kako je primjerice za dvoranu preko puta Osnovne škole Granešina predviđeno 29 milijuna kuna, a u ovoj fazi ide sedam milijuna kuna, a da razlika od 22 milijuna kuna ide u prijedlog proračuna za 2018..

Na pitanje je li istina da je ta HDZ-ova podrška rebalansu dogovorena na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem i zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, te je li ona uvjetovana nečim na nacionalnoj razini, Mikulić je rekao da je ovo gradska razina.

“Mi ovdje imamo potpunu mogućnost autonomnog odlučivanja i podrška rebalansu ovog proračuna je isključivo zato što se nastavljaju već zacrtani projekti. Kad smo nešto krenuli i zastupamo onda moramo na tome inzistirati, to je pitanje principa. A sve ide u cilju poboljšanja kvalitete života Zagrepčanki i Zagrepčana”, istaknuo je Mikulić.

Mikulić je na pitanje o problemu trajanja sjednice Gradske skupštine od jutra do kasno navečer rekao da je i na Predsjedništvu razgovarao s predstavnicima klubova zastupnika i zamolio da se zastupnici pripremaju za točke, a ne da se priča nadugo i naširoko i ne kažu ništa.

Ako će sjednica trajati duže od 21 sat, Mikulić je najavio da će dati prijedlog da se ona nastavi drugi dan. “Nema smisla 12 ili 14 ili 16 sati zasjedati. Ali, ako ne uspijemo na ovaj način onda ćemo to prevenirati na način da kad slažemo dnevni red da ćemo probati složiti točke i procijeniti koliko bi te točke mogle trajati da budemo u tom vremenskom okviru o kojem sam govorio”, rekao je Mikulić i najavio da će tako biti već od iduće skupštinske sjednice.

Istaknuo je i kako je u tijeku završna faza za uvođenje elektronskog glasovanja te se nada da će ono biti u funkciji na sjednici Gradske skupštine u studenome. “A to će nas onda dovesti i do bržeg završetka sjednice jer nećemo morati prebrojavati glasove s galerije”, rekao je.

Novinare je zanimalo i što je s glasovanjem o Sportsko-rekreacijskim centrom Svetice odnosno izgradnjom nogometnog kampa na Sveticama Mikulić je rekao da su imali dogovor s predstavnicima klubova da će zatražiti da im to prezentiraju predstavnici Hrvatskog nogometnog saveza i Gradske uprave.

Izvijestio je i da je došlo pismo Hrvatskog nogometnog saveza da oni još nisu na sjednici Izvršnog odbora o tome donijeli konačni zaključak. “Pitam se kako to da su godinu dana prije toga cijelo vrijeme to forsirali, a to nije bilo na sjednici Hrvatskog nogometnog saveza. Ali, to je njima na dušu”, istaknuo je Mikulić.

“Što se tiče Grada, Skupštine, mi smo im sve omogućili, ali isto tako nikada nećemo u Skupštini dizati ruke za nešto što nije transparentno”, poručio je.

Komentiraj