HINA/ Teatar poezije

“Zagreb, grad poezije” od 10. do 12. studenoga

Ovogodišnji 6. festival “Zagreb, grad poezije”, posvećen 60. obljetnici smrti velikoga hrvatskog pjesnika Tina Ujevića (1891.-1955.), održava se od 10. do 12. studenoga u Zagrebu.

Autor koncepta Festivala Goran Matović istaknuo je kako je ideja Festivala da se u dane obilježavanja 60. obljetnice smrti Tina Ujevića povežu Tinove pariške i zagrebačke ulice i kavane.

“Kroz filmske i literarne fragmente, uz potporu brojnih umjetnika, gradimo Ujevićev plan grada”, rekao je dodavši kako su u tim fragmentima sabrana Ujevićeva životna i književna iskustva.

 

  • Po Matovićevim riječima, u Ujevićevim zagrebačkim zatvorenim i živim kavanama rekapitulirat će se fragmenti njegove intimne ispovijesti.

 

“U filmskoj procesiji vidimo gradove, ulice, kavane, knjižnice i osobe koje je on gledao”, napomenuo je Matović dodavši kako će prirediti i niz multimedijalnih događaja zasnovanih na Ujevićevu djelu.

Najavio je i kako će u sklopu Festivala biti prikazani filmovi “Pariški Tin” i “Tin” redatelja Željka Senečića.

“U Zagrebu ćemo za trajanja Festivala organizirati otvaranje Tinovih kavana – Corsa i Kazališne kavane te ih povezati s Tinovim živim gostionicama: Tip top (Blato) i Pod starim krovovima”, rekao je dodavši kako će u Tinove gostionice i Hrvatski državni arhiv ugraditi raznolike umjetničke programe.

Istaknuo je kako će na fasadama Ujevićevih zatvorenih kavana prikazati filmove koji spajaju vremena i prizore koji pripadaju Tinu.

Komentiraj