‘Zagreb Calling’ – alternativni novi val 21. stoljeća

Kompilacijski album snimljen u četiri dana u zagrebačkom KSET-u

Kompilacijski album “Paket aranžman” objavljen 1981., na kojem su se prvi put predstavile grupe Idoli, Šarlo akrobata i Električni orgazam, smatra se i danas ključnom kompilacijom kojom je započeo novi val. To je bilo diskografsko izdanje zbog kojeg je kompilacija postala primjer kako predstaviti novu generaciju mladih rock bendova čije vrijeme tek dolazi. Nakon toga mnogi su objavljivali kompilacije kako bi se skrenula pažnja na novu generaciju glazbenika koji su zaslužili više pažnje nego što je imaju. Jedna od takvih kompilacija koja daje odličan uvid u aktualnu zagrebačku i hrvatsku alternativnu scenu je i kompilacija ‘’Zagreb Calling – Generacija bez refrena’’ koja će izaći u svibnju ove godine. Na njoj će se naći Ivan Grobenski, Sfumato, Klinika Denisa Kataneca, Žen, Dimitrije Dimitrijević, Truth ≠ Tribe, nemanja, Eine, The Gentleman i Porto Morto, od kojih neki imaju dobru reputaciju na hrvatskoj, regionalnoj, ali i međunarodnoj sceni. Album u vinilnom izdanju imat će i popratnu knjižicu s tekstovima napisanim u formi dnevnika, jer je tijekom četiri dana snimanje pratio novinar Marko Podrug. Pjesme s kompilacije bit će nekoliko tjedana prije izlaska albuma predstavljene u medijima, a kao prva je izabrana ‘’LA 1992’’ grupe Truth ≠ Tribe. Riječ je o bendu koji koristi tradicijske ritmove u neobičnoj kombinaciji udaraljki i bubnjeva Nenada Kovačića, zvukove elektroničke tube Jurice Rukljića, jazz-rock gitare Nenada Sinkauza i saksofonske i druge puhače skladatelja i saksofonista Maka Murtića koji je svoje glazbeno obrazovanje stjecao školovanjem i nastupima u Londonu, gdje je osnovao međunarodni orkestar Mimika Orchestra i objavio dva studijska albuma. Oni su samo jedni od deset autora na kompilaciji koju godinama planira realizirati Vedran Peternel, producent ovog albuma.

Član je grupe Moskau s kojom je snimio nekoliko albuma, a djeluje i kao član kazališnog kolektiva SKROZ s kojim je realizirao niz predstava. ‘’Zagreb Calling’’ njegova je dugogodišnja ideja i tijekom četiri dana, sredinom siječnja ove godine u klubu KSET, okupio je deset kvalitetnih alternativnih izvođača i snimio njihove pjesme.

„Najteže je bilo svesti izbor na deset izvođača zbog vremenskog ograničenja vinila. Ima dovoljno kvalitetnih izvođača za barem još jedno ovakvo izdanje, a konstantno se formiraju i novi bendovi“, ispričao nam je Peternel. „Pokušao sam spojiti i uspjeh izvođača i glazbeni izričaj pa imamo bendove koji su na sceni desetak godina kao što Žen, Porto Morto ili Denis Katanec, druge koji su mlađi po stažu, kao što su Sfumato, Dimitrije Dimitrijević ili The Gentleman, pa nemanja, a tu su i neke nove formacije autora koje znamo iz drugih bendova, na primjer Mak Murtić iz projekta Mimika s grupom Truth ≠ Tribe, Ivan Grobenski iz grupe Moskau ili Ivan Ščapec iz grupe Seine s novim pseudonimom Eine. Svatko ima prepoznatljiv i originalan izričaj i teško da se ikoga može staviti u istu, ili ikoju, žanrovsku ladicu, što je bio i cilj ove kompilacije – dokumentirati presjek te zagrebačke scene koja izlazi iz etabliranih okvira.“

Zagrebački klub KSET nije slučajno odabran za mjesto snimanja jer osim tradicije i mjesta s dugogodišnjim stažem u kojem su stasali mnogi hrvatski rock bendovi, Peternel je vodio brigu o poštovanju epidemioloških mjera pa mu klasičan studio nije bio opcija, a kao audioinženjer i glazbeni producent znao je na najbolji mogući način snimiti izvođače. „S jedne strane htio sam dobiti originalne, live izvedbe i zvuk i osjećaj benda koji svira uživo, što bi bilo teže ostvariti u profesionalnim studijskim uvjetima. S druge strane, bilo je krucijalno da se izvođači osjećaju opušteno i slobodno, na poznatom im terenu i okruženju. Uz sve to, morale su se poštovati i epidemiološke mjere, odnosno raditi u dovoljno velikom prostoru da ljudi nisu blizu jedni drugima. Izbor je logično pao na KSET koji je već odavno jedan od bitnijih izloga alternativne scene.“

Tko su izvođači koji se nalaze na ovoj kompilaciji?

Truth ≠ Tribe koji su najavili ovu kompilaciju već smo spomenuli. Sfumato je najmlađi među njima, ali su svojim progresivnim jazz fusionom uz naglašeni funk snimili album koji je naišao na odobravanje publike i kritičara. Ivan Grobenski se sa svojim prvim samostalnim albumom ‘’Siromahi i lazari’’ u godišnjoj anketi tjednika Nacional našao na drugom mjestu najboljih albuma objavljenih u Hrvatskoj tijekom 2020., oduševivši glazbene kritičare jedinstvenim pristupom podravskoj i međimurskoj glazbenoj baštini. O prošlogodišnjem albumu „Jada, jada“ Klinike Denisa Kataneca, koji se također našao u izboru glazbenih kritičara u godišnjoj anketi Nacionala među deset najboljih albuma 2020. Ženska feminističko-aktivistička rock grupe Žen također sudjeluje na kompilaciji, iako je nakon triju studijskih albuma i albuma remixova svojih pjesama ostvarila međunarodni uspjeh. Ako bi se pokušalo žanrovski odrediti što Žen svira, najbliža definicija bila bi kompleksan indie-rock s brojnim stilskim i žanrovskim karakteristikama, od post-rocka, kraut-rocka, post-punka, shoegazea, math-rocka do dream popa i elektronike. Dimitrije Dimitrijević je najsvježije ime na zagrebačkoj sceni, a riječ je o Dimitriju Simoviću koji se iz Niša preselio u Zagreb oduševljen zagrebačkom alternativnom scenom koju je obogatio nastupima s grupom Igralom i samostalnim albumom „Čar-pitanje“, snimljenom u Zagrebu. Glazbeni projekt Luke Šipetića nemanja već je na albumu ‘‘Tarot Funk’’ izazvao pozornost svojim konceptom fuzije glazbi iz Gane, Nigerije, Lagosa, Tajlanda, Turske, Libanona, Kambodže i Perua, da bi prošlogodišnjim albumom ‘’Cosmic Disco’’ još više dobio na cijeni zasluživši najviše ocjene hrvatskih, ali i međunarodnih glazbenih kritičara s obzirom na to da se njegove pjesme emitiraju na radijskim stanicama u inozemstvu. Album ‘’Cosmic Disco’’ nadahnut je ‘’Tibetanskom knjigom mrtvih’’ i zvucima thai-funka, italo-disca, chicha cumbije, anatolijskog rocka, duba i afrobeata. Eine je novi pseudonim pod kojim nastupa Ivan Šćapec koji nastupa s grupom Seine, čiji je album ‘’22’’ prošle godine bio nominiran za nagradu IMPALA za najbolji europski nezavisni album. The Gentleman, odnosno Marko Lucijan Hrašćanec, unatoč jednom samostalnom albumu, na glasu je kao jedan od najtalentiranijih mladih instrumentalista koji je surađivao s brojnim bendovima. Porto Morto ima dva studijska albuma i epitet najbolje nove hrvatske rock grupe čiji pristup glazbi je skladateljski i aranžerski impresivan, a pjesme radiofonične.

Peternel je otkrio zašto naziv kompilacije „Zagreb Calling“ asocira na legendarni album grupe The Clash ‘’London Calling’’ iz 1979. „‘Zagreb Calling’ je u ovom kontekstu više parola ili naziv za manifest, nego asocijacija na album The Clasha. Iz slične namjere, a i stilske konstatacije proizlazi i podnaslov kompilacije ‘Generacija bez refrena’. Naslov je ujedno i doslovno poziv ili poticaj na (re)akciju, kreativni akt i odgovor scena iz drugih gradova Hrvatske, regije ili šire.“ Koliko je ova kompilacija odgovor na ‘’Paket aranžman’’, postoje li poveznice i može li usporediti vrijeme kada je objavljen ‘’Paket aranžman’’ sa sadašnjim vremenom? „Ne bih htio uspoređivati ove dvije kompilacije jer su vrijeme, prostor i kontekst drugačiji, ali činjenica je da unazad nekoliko godina u Zagrebu postoji zavidan broj talentiranih i kreativnih mladih autora. Glazbenu scenu najbolje znam i pratim i bogatija je i raznovrsnija nego ikad.“ Možda upravo svjedočimo jednom novom valu prve polovice 21. stoljeća.

Komentiraj