Marko Prpic/PIXSELL

ZAGREB BOOK FESTIVAL od 18. do 24. svibnja budite dio festivala književnosti

[quote_box_center]

  • Šest velikih imena švedske književnosti na Zagreb Book Festivalu
  • Vizija direktorice festivala je postavljanje ZBF-a na istaknuto mjesto na europskoj i svjetskoj literarnoj karti
  • Svake godine jedna će država biti partner Festivala, ove godine to je Švedska

[/quote_box_center]

Naklada Ljevak od 18. do 24. svibnja predstavlja kulturnu manifestaciju Zagreb Book Festival (ZBF). Tjednik Nacional medijski je pokrovitelj ovog kulturnog događaja.

Osim promocija izdanja u Muzeju za umjetnost i obrt, tijekom sedam dana na više od četrdeset književnih događanja u Zagrebu okupiti će se više od trideset domaćih i stranih autora te ponuditi na prodaju oko pet tisuća naslova po popularnim cijenama.

Direktorica i idejna začetnica Festivala, Petra Ljevak, na konferenciji za novinare istaknula je kako je ideja bila na nekoliko dana “staviti pisanu riječ u središte kulturne i društvene pozornosti te pokušati doseći razinu europskih i svjetskih književnih festivala”.

Vizija je postavljanje ZBF-a na istaknuto mjesto na europskoj i svjetskoj literarnoj karti. Zagreb bi trebao razviti novu tradiciju i na nekoliko dana “živjeti samo za knjigu”.

“Cilj Festivala je poticanje čitanja i približavanje autora publici na opušten način, koji potiče dijalog te preskače imaginarne granice između autora i publike”, rekla je Petra Ljevak.

Svake godine jedna će država biti partner Festivala, ove godine to je Švedska.

Prvi Zagreb Book Festival tako će posjetiti Jens Lapidus, autora hvaljene “Stockholmske trilogije” – “Laka lova” (2006.) i “Nemoj zajebat’” (2008.) te upravo prevedenog “Život na visokoj nozi” (2011.).

Tu su još švedski autor te ilustrator knjiga za djecu Sven Nordqvist; poznati pisac za djecu i omladinu Ulf Stark; politička analitičarka i bivša šefica odjela za protuterorističke aktivnosti OSCE-a, Kristina Ohlsson, autorica popularne krimi trilogije “Unwanted”, “Silenced” i “The Disappeared” te slavni spisateljsko-scenaristički duo Roslund & Thunberg.

Festival će ugostiti i Ece Temelkuran, istaknutu tursku književnicu, novinarku i političku komentatoricu, koju je zagrebačka publika već imala prilike upoznati u listopadu 2013. godine u sklopu književnog festivala Europea. Na ZBF-u će predstaviti svoj najnoviji roman “Žene koje pušu u čvorove” u prijevodu Anđelka Vlašića.

Budite dio ovog izvanrednog kulturnog festivala, prisustvujte nekom od događanja i predavanja, upoznajte popularne autore i zabavite se.

Komentiraj

Source:NACIONAL/HINA