FaH

ZAGREB Bandić predlaže 15 posto zagrebačkog proračuna za rad mjesne samouprave

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić u subotu je na skupu svoje stranke o razvojnim potencijalima mjesne samouprave u Gradu Zagrebu najavio kako za 2017. namjerava predložiti da se za rad mjesne samouprave iz gradskog proračuna umjesto pet posto izdvoji 15 posto ili 814 milijuna kuna.

Bandić je istaknuo i kako je njegova želja i namjera profesionalizirati rad predsjednika vijeća gradskih četvrti te ga ojačati stručnim ljudima koji bi pomagali predsjedniku i članovima vijeća u izvršavanju njihovih obveza. Napomenuo je kako zbog toga neće biti novih zapošljavanja, već će te poslove obavljati sadašnji djelatnici Gradske uprave.

Istaknuo je i kako bi mjesni odbori imali svoje ‘mini-proračune’ i mogli bi također donositi odluke o prioritetima na svom području.

“Nije prirodno da se u Gradskoj upravi ili u gradskoj četvrti donosi prijedlog o tome koja će se ulica asfaltirati, koji park urediti ili koje dječje igralište izgraditi. Te se odluke moraju donositi na razini mjesnog odbora gdje ljudi žive. Oni će sigurno biti najbolji kontrolor trošenja proračunskih sredstava i najučinkovitiji nadzor nad obavljanjem ugovorenih radova u njihovih ulici ili u njihovom kvartu”, rekao je Bandić.

Dodao je kako će mjesni odbori biti obvezni barem jednom godišnje na javnim tribinama sa svim zainteresiranim građanima utvrditi svoj program rada, i to uoči usvajanja proračuna za narednu godinu.

“Neki to zovu neposrednom i participativnom demokracijom, a ja to zovem programom rada Stranke rada i solidarnosti”, poručio je Bandić na skupu svoje stranke s kojega je svoje kolegice i kolege pozvao da pomognu u stvaranju programa stranke za predstojeće izbore.

“Imamo bogato iskustvo u radu na terenu i vrijeme je da u Zagrebu 21. stoljeća stvaramo okvire za istinsko sudjelovanje građana u donošenju odluka. Zajedno gradimo Zagreb 21. stoljeća, budimo aktivni dionici ‘Pametnoga grada'”, poručio je. Objasnio je da “Pametni grad” može postati samo onaj grad koji koristi znanja, vještine, kompetencije i sposobnosti svakog građanina te najavio da je Gradska uprava na čelu s njim kao gradonačelnikom spremna za taj iskorak.

Bandić je najavio da će na stranačkoj skupštini stranke krajem godine predložiti da se iz imena stranke izbaci njegovo ime i prezime i 365 te da se stranka zove Strankom rada i solidarnosti, umjesto Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti. Novinarima je objasnio da je njegove ime i prezime u nazivu bilo potrebito dok se etablira stranka.

Upitan ima li nekih novosti vezano za gradnju na Britancu i Maksimiru, koja navodno nije po zakonu, Bandić je rekao da inspekcije i institucije trabaju raditi svoj posao.

“Svatko neka radi svoj posao. Neka inspekcija radi svoj posao, institucije neka rade svoj posao. Ali, ne vodi inspekcija grad, grad vodi gradonačelnik. Ako je netko pogriješio, papiri će se napraviti i počet će se dalje delat. Znate tko ne griješi? Onaj tko ne radi. Prema tome, ne vidim razloga za bunu. A kada se uredi park sjeverno od Iličkog placa, tamo neću moći sjesti jer će sjediti oni koji su najviše protiv toga, kao i Bundek, kao i Cvjetni prolaz, i svi ostali projekti u gradu Zagrebu”.

Na pitanje ostaje li na svom radnom mjestu zamjenica pročelnika Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino koja je ukazala na te navodne nepravilnosti zbog kojih i Uskok postupa, Bandić je odgovorio protupitanjem: Recite mi koga je Bandić smijenio u zadnjih 16 i pol godina?

“Inače, moja preporuka je gradskim službenicima da više rade svoje, a manje daju intervjue, jer oni nisu za intervjue. Za intervjue je gradonačelnik ali i da radi”, poručio je Bandić.

Komentiraj