ZAGREB ADVENT RUN U sklopu ovogodišnjeg Adventa i humanitarna utrka

Trkači središtem Zagreba šire svijest o potrebi umjerene tjelovježbe te prikupljaju novac za djecu oboljelu od malignih bolesti

Na ovogodišnjem zagrebačkom Adventu, koji je posljednje dvije godine proglašen najboljim u Europi, održat će se i utrka Zagreb Advent Run. Zagrebačka adventska utrka održat će se u nedjelju 10. prosinca s početkom u 10 sati. Start i cilj utrke su u ulici Isidora Kršnjavog pred hotelom The Westin, a trkači mogu birati između ruta od 5 i 10 kilometara, koje će se kretati najužim središtem Zagreba, u čarobnoj atmosferi Adventa.

Organizatori utrke su Run Croatia i agencija za integrirano tržišno komuniciranja Millenium promocija. Registracija za utrku moguća je već danas, na web stranicama organizatora.

I ove godine organizatori pozivaju sve zainteresirane da se kostimiraju u svoje najdraže blagdanske likove te se pridruže ovoj jedinstvenoj humanitarnoj utrci. Očekuje se da će u ovoj zabavnoj utrci sudjelovati veliki broj djedova Božićnjaka, vilenjaka, sobova i drugih likova.

‘Izuzetno nam je drago da Zagreb s Advent Run-om staje uz bok svjetskim gradovima u kojima je božićna utrka tradicija. Na lanjskoj utrci smo bili domaćini trkačima i trkačicama iz 15 zemalja, što je izvrsna promocija za Zagreb i poruka da se krećemo što više pogotovo u vrijeme blagdana. Ove godine se selimo s Bundeka u srce grada gdje će sudionici doživjeti Zagreb iz trkačko zabavne perspektive. Također, zahvalila bih se Hrvatskoj elektroprivredi na partnerstvu i podršci ovom projektu’, rekla je Iva Hafner iz Run Croatije.

Negativni zdravstveni učinci blagdana

Istraživanja su pokazala da u božićno vrijeme znamo pojesti i po tri puta više od preporučenog dnevnog unosa kalorija, kao i da nas većina tijekom blagdanskog razdoblja dobije dodatnih dva do pet kilograma na tjelesnoj težini. Unos premasne i slatke hrane, kao i alkohola, za mnoge je u adventsko vrijeme uobičajen. Da bi se uspješno suprotstavili tim negativnim zdravstvenim učincima blagdana, potrebno je pojačati svijest o potrebi umjerene tjelesne aktivnosti kao protuteže povećanom unosu hrane i pića, a upravo to je ono što Zagreb Advent Run želi postići na neposredan i zabavan način, pozivom građanima na kretanje.

Učinkovitost umjerene tjelovježbe

Nutricionisti tvrde kako je upravo umjerena tjelovježba puno bolje rješenje za održavanje zdrave tjelesne težine u božićnim danima, dok je ideja kako ćemo smršavjeti u siječnju – obična zabluda. Svi će sudionici utrke imati priliku savjetovati se s kineziolozima i drugim stručnjacima Centra za preventivnu medicinu Nastavnog zavoda za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani te na licu mjesta kontrolirati krvni tlak i šećer u krvi.

Donacija udruzi ‘Ljubav na djelu’

Osim jačanja svijesti o potrebi održavanja dobre tjelesne forme u blagdanskim danima, Zagreb Advent Run, kako se već uvriježilo, ima i donatorsku komponentu. Ove godine trči se za Udrugu “Ljubav na djelu”, koja okuplja roditelje djece oboljele od malignih bolesti koja se liječe u Klinici za dječje bolesti Zagreb, svega nekoliko desetaka metara od starta utrke, u Klaićevoj ulici. Zagreb Advent Run pomoći će roditeljima i djeci novčanom uplatom na račun Udruge. Utrku su podržale i mnoge hrvatske tvrtke – Hrvatska elektroprivreda, Tele2, Gradska plinara Zagreb – Opskrba, Klinika Svjetlost i mnoge druge.

Komentiraj