ZAGREB ADVENT RUN: Otvorene prijave za najveću adventsku utrku

Kostimirana predbožićna utrka Zagreb Advent Run već četvrtu godinu zaredom vraća se na ulice blagdanski ukrašenog Zagreba. Na tisuće šareno odjevenih sudionika ovogodišnje utrke podržat će borbu protiv melanoma, ali i nastojati pozicionirati Zagreb Advent Run kao jednu od najmasovnijih europskih adventskih utrka. Utrka će se održati u nedjelju, 8. prosinca, s početkom u 11 sati sa startom i ciljem ispred hotela The Westin Zagreb.

“Veselimo se još jednom uspješnom i zabavnom izdanju Zagreb Advent Runa, a ove godine našim sudionicima priredili smo dvodnevno događanje. Novost je da će sudionici utrke imati priliku uživati u bogatom programu dan prije utrke, 7. prosinca. Tada će za njih biti organizirano preuzimanje startnih paketa, bogati glazbeni program, sportsko-edukativni program, besplatni preventivni pregledi madeža te stručna savjetovanja o zaštiti kože koje smo im omogućili u suradnji s udrugom Zdravi pod suncem”, kazao je Mario Petrović, predsjednik Uprave Millenium promocije i jedan od organizatora utrke.

Prošlogodišnje izdanje utrke okupilo je više od 2.500 sudionika, a organizatori pozivaju sve raspoložene i kostimirane građane da se pridruže Zagreb Advent Runu te zajedničkim snagama i brojnošću postanu jedno od najmasovnijih europskih adventskih sportskih događanja.

“Ponosni smo na veliki uspjeh prošlogodišnjeg izdanja, kada smo okupili 2.500 sudionika iz čak 29 zemalja, a utrka je bila jedini sportski događaj u sklopu nagrađivane manifestacije Advent u Zagrebu. Ove godine očekujemo još veći broj sudionika jer nam je ideja pretvoriti Zagreb Advent Run u jednu od najmasovnijih adventskih utrka u Europi. Pozivamo sve prijatelje, obitelji s djecom, kućnim ljubimcima, trkače i hodače da se kostimiraju i pridruže nam se u ostvarenju ovoga cilja te borbi protiv melanoma”, rekao je Berislav Sokač, jedan od organizatora utrke te idejni začetnik Zagreb Advent Runa.

Potaknuti činjenicom da svake godine rapidno raste broj osoba oboljelih od melanoma u Hrvatskoj, organizatori su odlučili ovogodišnju utrku posvetiti upravo edukaciji i promicanju važnosti odgovornog ponašanja na suncu kroz sva godišnja doba.

Prema posljednjim podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u 2016. godini broj novooboljelih osoba od melanoma porastao je na 800 osoba, što je 23 posto više u odnosu na godinu ranije.

“Drago nam je da se, kroz rad naše Udruge, možemo uključiti u Zagreb Advent Run te javnosti ukazati na važnost cjelogodišnje brige o zdravlju kože. Melanom, zloćudni tumor kože, je postao sve izraženiji javnozdravstveni problem diljem svijeta te se smatra vrstom tumora s najbržim rastom incidencije među svim zloćudnim tumorima. Od melanoma u Hrvatskoj svakoga dana obole više od dvije osobe, a iznimno je važno otkriti promjene na koži u ranoj fazi jer su tada izgledi za izlječenje najveći. Stoga je vrlo važno raditi na podizanju svijesti o ovoj bolesti, a utrka Zagreb Advent Run je odlična prilika za to”, izjavila je Sanja Poduje, dr. med., predsjednica Udruge za prevenciju tumora i drugih bolesti kože ‘Zdravi pod suncem’.

Ove godine sudionici Zagreb Advent Runa trče dvjema trasama – 5 i 10 kilometara, a pridružit će im se i nordijski hodači. Prijave za utrku otvorene su na službenoj stranici utrke www.zagrebadventrun.hr.

Komentiraj