ZAGREB ADVENT RUN Bavljenje fizičkom aktivnošću značajano doprinosi kontroli šećerne bolesti

Autor:

FOTO: facebook.com

Tisuće kostimiranih trkača vilenjaka, Djedova Božićnjaka i drugih likova iz mašte, ove će godine protrčati središtem blagdanski ukrašenog Zagreba te podržati borbu protiv dijabetesa.

Ovogodišnje izdanje utrke Zagreb Advent Run posvećeno je podizanju svijesti o važnosti tjelesne aktivnosti tijekom cijele godine, a posebice za osobe oboljele od dijabetesa. Naime, u 2017. godini u Hrvatskoj je broj umrlih od dijabetesa porastao za zabrinjavajućih 23 posto u odnosu na godinu ranije. Stoga će se i dio sredstava prikupljenih od kotizacija utrke donirati Hrvatskom savezu dijabetičkih udruga kao potpora programima i projektima koje Savez provodi.

“Pozivamo sve građane da obuku svoje najluđe kostime i pridruže nam se na utrci od 5 ili 10 kilometara. Novost ovogodišnjeg, trećeg izdanja utrke, je da Zagreb Advent Run otvaramo i svim hodačima te nordijskim hodačima koje pozivamo da nam se pridruže na trasi od 5 kilometara“, najavio je Berislav Sokač, jedan od organizatora utrke i idejni začetnik Zagreb Advent Runa.

“S obzirom na prirodu liječenja dijabetesa, bavljenje fizičkom aktivnošću ima vrlo značajan doprinos u kontroli šećerne bolesti. Stoga ove godine pozivamo dijabetičare da se u skladu sa svojim fizičkim mogućnostima uključe u samo utrku, makar i kao hodači“, izjavila je Zrinka Mach, predsjednica Hrvatskog saveza dijabetičkih udruga.

Svi sudionici utrke imat će priliku savjetovati se sa stručnjacima iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘Dr. Andrija Štampar’ koji će im mjeriti razine šećera u krvi i kontrolirati krvni tlak, savjetovati se sa kineziolozima o dobrobitima vježbanja te nutricionistima o pravilnoj i uravnoteženoj prehrani.

Organizatori utrke su tvrtka Run Croatia i agencija Millenium promocija, suorganizator je Grad Zagreb, dok je uvrštavanjem utrke u službenu adventsku ponudu, podršku projektu pružila i Turistička zajednica grada Zagreba.

Utrka će se održati u nedjelju 16. prosinca s početkom u 10 sati. Start i cilj utrke su u Ulici Isidora Kršnjavog, ispred hotela The Westin, a svi zainteresirani za sudjelovanje u adventskoj utrci mogu se prijaviti do 1. prosinca u ponoć na službenim stranicama organizatora.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.