Petar Glebov/PIXSELL

“ZAGORJE VUKOVARU”: Krapinsko-zagorska županija donirala 50.000 kuna za obnovu Vodotornja

Izaslanstvo Krapinsko-zagorske županije predvođena županom Željkom Kolarom nalazi se u cjelodnevnom posjetu gradu Vukovaru u kojem je u tijeku manifestacija “Zagorje Vukovaru“, a župan Kolar u subotu je gradonačelniku Vukovara Ivanu Penavi svečano uručio donaciju od 50.000 kuna namijenjenih obnovi vukovarskog Vodotornja.

“Zadovoljstvo mi je što smo s gradonačelnikom Penavom dogovorili manifestaciju ‘Zagorje Vukovaru’ za koju je glavni okidač bila obnova vukovarskog Vodotornja koji je simbol otpora agresoru, a njegova je obnova dug prema gradu Vukovaru i njegovim braniteljima za sve ono što su učinili za obranu Republike Hrvatske“, rekao je tijekom svečanog uručenja donacije župan Kolar te dodao da je u županijskom proračunu za 2017. godinu predviđeno još 100.000 kuna za obnovu vukovarskog vodotornja.

Izrazio je zadovoljstvo činjenicom da se u izaslanstvu nalaze predstavnici svih sedam gradova i 25 općina Krapinsko-zagorske županije kao i predstavnici svih braniteljskih udruga te podsjetio da je iz Zagorja u obrani Republike Hrvatske u svim postrojbama sudjelovalo 11.500 branitelja.

Istaknuo je da će tijekom popodneva izaslanstvo delegacija Krapinsko-zagorske županije posjetiti vukovarsku bolnicu kojoj će donirati 20.000 kuna, a u sklopu manifestacije “Zagorje Vukovaru“ još će se održati program “Dajmo djeci korijenje i krila“ tijekom koje će se vukovarskim vrtićima uručiti tradicionalne drvene igračke proizvedene u Mariji Bistrici.

U sklopu manifestacije “Zagorje Vukovaru“ svečano će biti otkrivena i “glazbena ograda“ sa zvucima hrvatske himne što je poklon Krapinsko-zagorske županije gradu Vukovaru. Ograda je već postavljena na Trgu Republike Hrvatske, njezina je vrijednost 35.000 kuna, a Vukovarci i posjetitelji grada moći će, udarajući batićem po 35 metalnih cijevi s lijeva na desno, odsvirati prve taktove hrvatske himne.

“Takva ograda već je postavljena u mjestu Zelenjak, pokraj spomenika himni ‘Lijepa naša’ pa se tako i na simboličnoj i na svakoj drugoj razini povezuju Vukovar i mjesto nastanka hrvatske himne“, rekao je župan Kolar najavljujući buduću širu suradnju između Krapinsko-zagorske županije i grada Vukovara.

Zahvaljujući na donaciji vukovarski gradonačelnik Ivan Penava rekao je da je do sada za obnovu Vodotornja prikupljeno 9,5 milijuna kuna, da je u grad stigla završna dokumentacija, a da se kroz dva tjedna očekuje raspisivanje javnog poziva za izvođača obnove Vodotornja.

“Danas je Vukovar zagorski, a kroz manifestaciju ‘Zagorje Vukovaru’ danas svjedočimo hrvatskom zajedništvu“, istaknuo je Penava s ponosom naglasivši činjenicu da je “glazbena ograda“ uz Zelenjak postavljena i u Vukovaru i to simbolički na središnjem gradskom Trgu Republike Hrvatske.

U predvečernjim satima Vukovarce očekuje gastronomski i kulturno-zabavni program sa zagorskim štruklima, mlincima, licitarskim srcima i medenjacima te zvucima kajkavskih popevki.

Komentiraj