Srbija je iskreni prijatelj Makedonije, a dvije zemlje postigle su u utorak preliminarni dogovor o zajedničkoj sjednici svojih vlada početkom 2018., priopćeno je u utorak u Beogradu tijekom posjeta makedonskog premijera Zorana Zaeva, koji se sastao s najvišim srbijanskim dužnosnicima.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je u razgovoru s predsjednikom makedonske vlade Zoranom Zaevim da “Makedonija u Srbiji ima iskrenog prijatelja, čija se opredijeljenost za dobre odnose i unapređenje suradnje ne dovodi u pitanje”.

Zajednički cilj i najveći interes Srbiji i Makedoiniji trebaju biti mir i stabilnost u regiji, a Srbija je otvorena za sve inicijative koje tome pridonose, navedeno je u priopćenju iz Vučićeva ureda..

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je, nakon razgovora s makedonskim kolegom, da je postignut preliminarni dogovor o zajedničkoj sjednici dviju vlada, koja bi se trebala održati krajem veljače ili početkom ožujka sljedeće godine.

Zaev je istaknuo da su srpski i makedonski narodi bliski te da je obveza političara da slijede interes unapređenja suradnje.

Na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji Brnabić i Zaev potvrdili su da se na sastanku bilo riječi “o konkretnim projektima i suradnji na kojoj treba raditi da bi se potpisali ugovori na zajedničkoj sjednici”.

Makedonski premijer podržao je dijalog Beograda i Prištine, izrazivši uvjerenost da će dvije strane “naći rješenje u interesu Srbije, ali i čitave regije”.

Zaev je poručio kako dvije strane trebaju iskoristiti sve mogućnosti da trgovinska razmjena dosegne milijardu eura i predložio pojednostavljenje carinskih procedura na graničnim prijelazima kako bi carinska procedura obavljena u jednoj državi vrijedila i u drugoj, što bi ubrzalo protok ljudi i roba.

Vučić je rekao da je “Srbija izabrala vojnu neutralnost, a Makedonija članstvo u NATO, ali da je neophodno da svaka zemlja poštuje izbor one druge”, priopćeno je iz ureda srbijanskog predsjednika.

Srbija i Makedonija su, sudeći po izjavama njezinih dužnosnsika, prevladale nedavni diplomatski skandal kad je Srbija u kolovozu povukla svoje diplomatske predstavnike iz Skoplja zbog stajališta Makedonije o statusu Kosova u UNESCO-u te zbog navodnog “pojačanog djelovanja prema Republici Srbiji uz miješanje stranog faktora”.

Makedonski premiejr je rekao da je “u prijateljskom duhu i na diplomatski način” nađeno rješenje u vezi s diplomatskim prijeporima prije nekoliko mjeseci.

“Mi smo povukli našeg čovjeka, Srbija je povukla svog čovjeka – tako rade prijatelji”, rekao je makedonski primijer.

Zaev je sinoć doputovao u Beograd, a danas se odvojeno sastao s premijerkom Anom Brnabić i predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Komentiraj