ZAEV: ‘Makedonija neće tužiti Srbiju za genocid’

FaH

Makedonija ne namjerava tužiti Srbiju za genocid, izjavio je u ponedjeljak beogradskim medijima predsjednik Socijaldemokratskog saveza Makedonije Zoran Zaev.

“Laž je da će Makedonija tužiti Srbiju za genocid”, ustvrdio je Zaev. “Srbija nije samo naš susjed, već bratski narod s kojim dijelimo prošlost, kulturu, tradiciju, povijest i zajedničku budućnost u eurointegracijama. Imamo dobre odnose s vlastima u Srbiji i  ja očekujem i kao premijer ću zalagati za unapređenje suradnje na svim razinama. Ostalo su laži da bi nas posvadili”, rekao je Zaev za list “Danas”.

Glasnogovornik najutjecajnije albanske partije Demokratske unije za integraciju (DUI) Bujar Osmani potvrdio je ranije da je oporbena SDSM spremna glasovati za tužbu protiv Srbije za genocid nad Albancima između dva rata, što je dio “tiranske platforme” albanskih stranaka u Makedoniji i jedan od uvjeta  da Albanci podrže Zaeva za mandatara.

Zaev je kazao da je u Makedoniji  uspostavljena nova parlamentarna većina te da  vršitelj dužnosti predsjednika države Đorge Ivanov ne smije ometati demokratski proces.
“Iza mene stoji, sa svojim potpisima, 67 od 120 zastupnika Skupštine Makedonije. Tih 67 zastupnika predstavljaju oko 700.000 građana Makedonije. Prema tome, Ivanov mi mora omogućiti da dobijem mandat za formiranje vlade i o tome nema pravo odlučivati jer je njegova uloga ceremonijalna”, konstatirao je Zaev.

Makedonija je bez vlade od izvanrednih parlamentarnih izbora održanih u prosincu 2016. godine. Lider VMRO-DPMNE i dosadašnji premijer Nikola Gruevski dobio je mandat predsjednika Ivanova, ali nije uspio  formirati vladu. Nakon toga Zaev je osigurao većinu no Ivanov mu odbija dati mandate.

Komentiraj