Zadržavanje iranskog tankera neće ostati bez odgovora

Britansko zadržavanje iranskog tankera na moru kod Gibraltara neće ostati bez odgovora, rekao je u ponedjeljak iranski ministar obrane Amir Hatami.

 

“Nećemo tolerirati zadržavanje tankera Grace 1 do kojeg je došlo u četvrtak na pučini kod Gibraltara”, rekao je ministar, a prenose poluslužbena agencija Isna i agencija Tasmin.

Ta operacija “neće ostati bez odgovora”, istaknuo je.

Zadržavanjem tankera krši se međunarodno pravo i to je neka vrsta pomorskog piratstva, dodao je, što zvuči slično izjavama drugih visokih iranskih dužnosnika.

“Zaustavljanje tankera predstavlja opasan presedan i mora se odmah prekinuti”, naveo je na Twitteru iranski ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Gibraltar je u četvrtak presreo i zaplijenio supertanker Grace 1 na zahtjev SAD-a upućen Velikoj Britaniji, što je izazvalo diplomatski spor između Velike Britanije i Irana, a Teheran je reagirao na način da je pozvao britanskog veleposlanika na konzultacije.

Gibraltar smatra da ima razloga za pretpostavku da sirova nafta na brodu ima veze sa sirijskom rafinerijom Banjas, čime se krše sankcije koje je EU donio protiv te ratom pogođene zemlje.

Iran tvrdi da je Grace 1 plovio  u međunarodnim vodama i da ga u skladu s međunarodnim pravom britanske vlasti ne mogu zaustaviti.

Po podacima brodarskog časopisa Lloyd’s List, Grace 1 je prevozio naftu iz Irana. Ako je to točno, time je kršio i američke sankcije nametnute Iranu.

Komentiraj