Zadravec u dopisu optužuje: ‘KBC Sestre milosrdnice odabrao mamograf bez garancije’

Iz dokumentacije objavljene u Elektroničkom oglasniku javne nabave proizlazi da je ime Dijane Zadravec nestalo iz Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda

U Kliničkom bolničkom centru Sestara milosrdnica u Zagrebu na pomolu je novi skandal koji vodi sve do v.d.ravnatelja Maria Zovaka, a otkrila ga je, po svemu sudeći, njegova bivša zamjenica Dijana Zadravec. Riječ je o ravnatelju koji je nedavno dospio u središte pozornosti nakon što je u javnost procurila snimka telefonskog razgovora Dijane Zadravec i ministra zdravstva Vilija Beroša iz koje se moglo zaključiti da se premijer Andrej Plenković izravno upliće u izbor ravnatelja te bolnice ili da barem Beroš to tako prezentira pa je cijeli slučaj temeljito potkopao Berošev autoritet, a postalo je očito da on Zovaka iz nekog razloga protežira i štiti.

Ovoga puta riječ je o tome da je Mario Zovak kao odgovorna osoba bolnice očigledno pristao podržati sumnjivu odluku u javnom natječaju za nabavku RTG uređaja i mamografa u korist neznatno skupljeg ponuđača koji, međutim, nije ponudio ni garanciju za uređaj. Naime, iz dokumentacije objavljene u Elektroničkom oglasniku javne nabave proizlazi da je ime Dijane Zadravec nestalo iz Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda iako je ona bila član Stručnog povjerenstva Naručitelja, odnosno bolnice, koje je odlučivalo o natječaju. U prvoj verziji dokumenta, datiranog 27. listopada, navedeno je petero članova Stručnog povjerenstva, i to na prvom mjestu Dijana Zadravec, a zatim redom Milan Rendulić, Goran Kuljić, Lidija Kanić i Damir Marušić. Budući da je Dijana Zadravec predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju te bolnice, za koji se RTG uređaji i mamograf i nabavljaju, logično je da je ona sudjelovala u radu Stručnog povjerenstva. Međutim, prošloga tjedna donesena je odluka o odabiru najpovoljnijeg ponuditelja, ali je iz novog Zapisnika o pregledu i ocjeni ponuda, datiranog 10. prosinca, ime Dijane Zadravec naprosto nestalo, a na dokumentu je navedeno samo četvero članova Povjerenstva koji su ujedno dokument i potpisali: na prvom mjestu ovoga puta našao se Milan Rendulić, potom Goran Kuljić, Lidija Kanić i Damir Marušić. Pritom je Rendulić diplomirani inženjer, a ostalih troje članova povjerenstva su diplomirani ekonomisti. Drugim riječima, od svih članova Povjerenstva Dijana Zadravec bila je jedina doktorica medicine, a ujedno specijalistica radiologije i šefica tog odjela.

O tome da je netko naprosto izbrisao njezino ime iz Stručnog povjerenstva i de facto falsificirao dokument, svjedoči i činjenica da oba zapisnika, i verzija od 27. listopada i ova nova od 10. prosinca, imaju isti urudžbeni broj 1/2-14398/19-43. Razlika je samo u tome što je na prvom dokumentu navedeno petero članova Povjerenstva, s tim da je njih četvero potpisalo dokument, dok je potpis kod imena Dijane Zadravec ostao prazan. Na drugom dokumentu navedeno je samo četvero članova Povjerenstva, bez Dijane Zadravec.

Prema informacijama do kojih je došao Nacional, Dijana Zadravec odbila je potpisati Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda jer se nije slagala sa zaključcima ostalih članova Povjerenstva koji su favorizirali jednog ponuditelja, tvrtku Medial d.o.o. koja je na kraju i pobijedila na natječaju, iako je druga tvrtka Finera d.o.o. nudila identičan uređaj. Međutim, prema informacijama upućenih izvora, ponuda tvrtke Finera za isti uređaj ne samo da je bila povoljnija, već su oni nudili i garanciju za uređaj, dok tvrtka Medial nije. Budući da nije željela potpisati odabir skuplje ponude, netko je očito falsificirao Zapisnik pa je umjesto petero članova Povjerenstva na konačnoj verziji samo četvero članova, oni koji su stavili svoj potpis i u prvoj i u drugoj verziji.

Mario Zovak vršitelj je dužnosti ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice. PHOTO: Robert Anic/PIXSELL

Natječaj za nabavu RTG uređaja i mamografa ukupno je vrijedan 5,08 milijuna kuna, a oko trećine tog iznosa odnosi se na treću grupu čiji je predmet nabave mamograf s digitalnom tomosintezom i tomobiopsijom dojke. Upravo oko nabave mamografa izbio je spor. I tvrtka Medial i tvrtka Finera ponudile su uređaje istog proizvođača, Hologic, istih tehničkih karakteristika. Ta tvrtka ima četiri modela koja se razlikuju samo po boji i ambalaži, ali tehničke karakteristike su im svima iste, što se može vidjeti i iz kataloga koji je Nacional dobio na uvid.

Finera je ponudila model Hologic Selenia dimensions system 9000 2D/3D po cijeni od 1.849.370,00 s PDV-om, a Medial je ponudio model Hologic Selenia dimensions 3D system po cijeni od 1.850.000,00 s PDV-om. Međutim, član Povjerenstva Milan Rendulić u dokumentu koji se zove Pregled ponuda za nabavu 3. grupe mamograf, kod uređaja koji je nudila Finera slučajno ili namjerno naveo je pogrešan naziv uređaja: Hologic Selena dimensions sustav 9000, odnosno umjesto Selenia napisao je Selena, umjesto riječi „system“ upisao je riječ „sustav“ i iz naziva je također izbacio oznake 2D/3D te je zaključio da ponuda Finere “ne zadovoljava tehničku specifikaciju”. Osim toga, na natječaj za mamograf javili su se i Siemens i Shimadzu, a za Shimadzu je također zaključeno da ne zadovoljava tehničku specifikaciju.

Sumnja u pogodovanje jednom ponuditelju, odnosno namještanje natječaja, proizlazi i iz dopisa same Dijane Zadravec upućenog Službi nabave KBC-a Sestara milosrdnica 4. prosinca ove godine, odnosno šest dana prije no što je donesena odluka o odabiru tvrtke Medial. U tom dopisu piše sljedeće:

“Poštovani, odbijam kao član stručnog povjerenstva Naručitelja potpisati Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda Urbroj: 1/2-14398/19-43 od 30. studenog 2020. jer smatram da odabrani uređaj ponuditelja Medial d.o.o. posjeduje iste tehničke karakteristike kao i uređaj ponuditelja Finera d.o.o. te kao takav ne udovoljava traženim zahtjevima. Napominjem, kao što sam već elaborirala u svojim dopisima od 4. 11. 2020. i 29. 10. 2020. kada sam odbila potpisati Vaš Zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda od 27. listopada 2020.

Ponovno naglašavam da ponuditelj Finera d.o.o. i Medial d.o.o. nude uređaje istih tehničkih karakteristika te ako zbog istih ne udovoljava jedan, analogno tome ne udovoljava ni drugi. Ponuditelj Medial d.o.o. osim toga nudi uređaj po višoj cijeni i bez garancije.”

Nacional je o spornom natječaju postavio pitanja Upravi KBC-a Sestara milosrdnica još 4. prosinca, kada je v.d.ravnatelja Mario Zovak potvrdio da je natječaj bio raspisan još 14. studenoga prošle godine, da su ponude za mamograf predala četiri ponuditelja, ali je u međuvremenu upućena žalba Državnoj komisiji za kontrolu javne nabave pa je postupak nabave nastavljen tek nakon njihova rješenja.

Naime, KBC Sestara milosrdnica najprije je, još 1. lipnja ove godine, odabrao upravo ponudu grupe Finera, ali je Državna komisija za kontrolu javne nabave prihvatila žalbu koju je uputio Siemens i postupak vratila na početak. Zanimljivo je da je Siemens u toj žalbi također tvrdio da Finera i Medial, koji je tada bio drugorangirani, nude iste modele uređaja, samo što po mišljenju Siemensa nijedan nije zadovoljavao karakteristike tražene u natječaju.

Nova odluka donesena je 10. prosinca, ali bez imena Dijane Zadravec.

Na dodatne upite zašto je ime Dijane Zadravec nestalo iz Zapisnika te je li riječ o falsificiranju dokumenta i zaobilaženju pravila javne nabave, je li Mario Zovak to dozvolio, po čemu su preostala četiri člana povjerenstva kompetentni odlučivati o tehničkim karakteristikama ponude, kao i zašto su prihvatili skuplju ponudu bez garancije, do zaključenja broja iz Uprave bolnice nije stigao odgovor.

Komentiraj