ZADRAVEC: ‘Protiv Beroša sam podnijela kaznenu prijavu jer se ministar ne smije služiti huliganskim metodama’

PREDSTOJNICA KLINIČKOG ZAVODA za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju objašnjava što se krije u pozadini njezine kaznene prijave DORH-u protiv ministra zdravstva Vilija Beroša zbog tajnog snimanja njihova privatnog razgovora i objave u javnosti

Nacional je u prošlom broju objavio da je u aktualnom sukobu dvoje liječnika, oboje iz HDZ-a, ravnatelja kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice Marija Zovaka i njegove donedavne zamjenice Dijane Zadravec, koja se javila na novi natječaj za izbor ravnatelja KBC-a baš kao i dosadašnji ravnatelj Zovak, uzdrmao stolac ministra zdravstva Vilija Beroša. I to u jeku pandemije koronavirusa. Dijana Zadravec u intervjuu Nacionalu sada otvoreno poziva ministra Beroša da svoj mandat stavi na raspolaganje premijeru Andreju Plenkoviću zbog nove afere u kojoj ona ima jednu od glavnih uloga. Afera je osvanula nakon objave u medijima transkripta tajno snimljenog telefonskog razgovora između nje i ministra Beroša što je, prema visokom izvoru iz HDZ-a, ozbiljno naljutilo i premijera Plenkovića. Dok ministar Beroš tvrdi da nije snimao sporni razgovor, a još manje da ga je pustio u javnost, pa na tu temu više ne želi odgovarati na pitanja novinara, Dijana Zadravec zbog toga je podnijela kaznenu prijavu DORH-u protiv ministra Beroša. Iako više nije zamjenica ravnatelja u Vinogradskoj bolnici, ostala je predstojnica Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju kojem je osigurala i EU projekt od 32,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava, za koji tvrdi da ga je opstruirao ravnatelj Zovak. Pod njenim vodstvom radiologija u Vinogradskoj postala je i referentni centar za radiologiju Ministarstva zdravstva.

NACIONAL: U objavljenoj snimci vašeg razgovora s ministrom Vilijem Berošom pitali ste ga je li i premijer Plenković upoznat s, po vama, nelegitimnim i koruptivnim natječajem za ravnatelja KBC-a Sestre milosrdnice. Ministar vam je odgovorio da je odluku o ravnatelju donio vrh stranke i da vi nećete biti izabrani za ravnateljicu. Jeste li posumnjali da je ministar Beroš tu odluku donio na svoju ruku?

Pitanje koje sam postavila ministru Berošu vezano uz premijera Plenkovića dogodilo se isključivo zato što je neposredno prije toga ministar meni dao na znanje da je vrh stranke odlučio protiv mene, aludirajući pitome na premijera. U to nisam ni na trenutak povjerovala. Smatrala sam da je to bila solo akcija i odluka Beroša i državnog tajnika Tomislava Dulibića u dogovoru s njegovim interesnim skupinama. Moj razgovor je bio povišenog tona ne zbog arogancije, nego frustracije i nemoći. Naime, deset mjeseci sam upozoravala Beroša i Dulibića na nezakonitosti i koruptivne procese u ravnateljstvu, a recentno i na nelegitiman natječaj. Na sve to ni jedan jedini put nije bio voljan pročitati ili pogledati sve dokaze o koruptivnim radnjama pogodovanja koja sam mu pokušala podastrijeti. Bio je apsolutno nezainteresiran. Sve je ignorirao i zataškavao.

NACIONAL: Ali natječaj za ravnatelja bio je uredno raspisan, a odluku o izboru ravnatelja formalno donosi Upravno vijeće KBC-a na čijem je čelu državni tajnik Tomislav Dulibić. Zašto sumnjate da je natječaj bio nelegitiman? Zar se tako ne donose odluke o izboru ravnatelja?

Ne sumnjam samo da je bio nelegitiman natječaj, nego sam to i pravno argumentirala u prisustvu mog odvjetnika pismeno Upravnom vijeću i ministru. U člancima 23 i 24 statuta KBC-a Sestre milosrdnice stoji kako se provodi natječaj za ravnatelja i koji su uvjeti. Statut je objavljen na stranicama weba KBC-a i tamo su navedene sve točke natječaja za ravnatelja, a taj statut nije poštovan. Natječaj je imao deset točaka, a posebno je sporna bila zadnja točka u kojoj se navodi da protiv kandidata zdravstvena ustanova ne smije voditi postupak. Bilo je protuustavno eliminirati nekoga samo na temelju postupka u vlastitoj zdravstvenoj ustanovi bez dokazane krivice, što je jednostrani akt. To omogućuje zloupotrebu od trećih osoba.

NACIONAL: Jeste li ministru Berošu govorili da ne prihvaćate odluku vrha stranke, da namjeravate preuzeti dužnost ravnateljice unatoč poruci vrha HDZ-a koju vam je on prenio?

To nije točno. Prvo na što sam upozoravala ministra Beroša bile su nelegitimne radnje u KBC-u Sestre milosrdnice. Radilo se o nezakonitom stjecanju nepripadajuće materijalne koristi iz 2016. godine. Ukazivala sam na koruptivna djela koja su se događala u ustanovi, koja sam sva prijavila i nadležnim institucijama. Htjela sam da se ministar u sklopu svojih ingerencija angažira oko tih stvari. Prije svega, u poruku koju mi je ministar Beroš izrekao nisam povjerovala. Zbog toga i inzistiram da otkrije tko je taj “vrh stranke” koji je naveo u snimci razgovora.

 

 

‘Pitam se kakva može biti percepcija javnosti sada kada se pokazalo kakvim se metodama služi jedan ministar? Trebao bi se i sam Vili Beroš zapitati i ponuditi premijeru Plenkoviću svoj mandat na raspolaganje’

 

 

NACIONAL: Jeste li se u vezi natječaja za ravnatelja obraćali i premijeru Andreju Plenkoviću? Premijera u razgovoru s ministrom Berošom oslovljavate imenom: samo s “Andrej”?

U razgovoru je i Beroš prvi i mene i premijera nazivao imenima te sam ga isto tako i ja oslovljavala. Nisam nazivala premijera Plenkovića da bih mu se požalila, jer smatram da se on ne treba baviti takvim stvarima. Za to postoje ministarstva u Vladi. Ne može se on baviti stvarima na tako niskoj razini.

NACIONAL: U kakvim ste odnosima s premijerom Plenkovićem?

Premijera Plenkovića osobno poznajem. Stranački smo kolege.

NACIONAL: Tvrdite da imate problem i kao žena zbog aktualnog sukoba s ministrom Berošom oko, kako tvrdite, namještanja natječaja za ravnatelja na koji ste se i vi prijavili.

To govorim na osnovi onoga što sam osjetila na osobnom primjeru. Kada ukazujete kao žena na nelegitimne procese s kojima se ne slažete proglašava vas se agresivnom, optužuje da vršite pritisak, da prijetite, lijepe vam se etikete, dok bi se muškarca na mom mjestu proglašavalo odlučnim i beskompromisnim borcem protiv korupcije. Beroš se služi zamjenom teza pa tako upozoravanje na korupciju proglašava ucjenom, a inzistiranje na postupanju po zakonu i poništenje nelegitimnog natječaja proglašava prijetnjom. Jednako je apsurdno kada pojedinci izjednačavaju osobe koje su činile kriminalne radnje s osobama koje su ih prokazale i koje se upravo bore protiv takvih korumpiranih pojedinaca. To je pitanje stanja svijesti i higijene društva koje takve dvije dijametralno suprotne strane svode skoro pa na zajednički nazivnik samo zbog pripadnosti istoj političkoj stranci.

NACIONAL: Da ste ga ucjenjivali ministar Beroš dokazuje i snimkom vašeg telefonskog razgovora koji je osvanuo u javnosti, a u kojem ga upozoravate i na njegovu navodno krivo popunjenu imovinsku karticu. Ti su transkripti objavljeni.

Beroša poznajem dvadesetak godina i kada sam čula nekoliko gradskih priča o njemu, naravno da me je zanimalo ima li istine u njima. Bilo bi apsolutno neprirodno da me ne zanima njegov odgovor s obzirom na višegodišnje poznanstvo. Ministar Beroš očito ima problema u percepciji snimke našeg telefonskog razgovara koji je bio privatnog karaktera. Zbog objave razgovora podnijela sam kaznenu prijavu protiv ministra Beroša i nepoznatog počinitelja. Sud će utvrditi tko je neovlašteno snimao razgovor, a tko eventualno poticao na to. Ta snimka dokazuje upravo suprotno od onoga što ministar Beroš misli da pokazuje. Govori o tome kako su ministar i njegov tim pokušali namjestiti natječaj i to je tumačio nekakvom porukom meni imaginarnog vrha HDZ-a. Nije točno da sam ga ucjenjivala, a on se služi zamjenom teza. Tražila sam od njega da pokaže čime sam ga ucjenjivala. Zar ministar Beroš ukazivanje na korupciju u privatnom razgovoru doživljava kao ucjenu, a moje inzistiranje na tome da se držimo zakona smatra pritiskom? Inzistirala sam da se natječaj za izbor ravnatelja bolničkog centra Sestre milosrdnice poništi.

NACIONAL: Pa natječaj je bio poništen.

Bio je poništen, ali uz moj silni trud, pismeni i usmeni. Takvi natječaji daju ravnateljima u periodu blizu njihova raspisivanja mogućnost eliminacije drugih kandidata, pa su tako putem izmišljenog događaja koji je stvorila Mija Primorac željeli eliminirati i mene. Dovoljna je bila neopravdana prijava protiv nekog kandidata da bi on automatski bio eliminiran.

NACIONAL: Je li to uobičajeno kada se raspisuju natječaji za ravnatelje javnih i državnih ustanova?

Ne znam za druge primjere, ali me to ne bi iznenadilo. Odredbe natječaja za ravnatelja (svih) KBC-ova pa tako i KBC-a Sestre milosrdnice osobama protiv kojih se vode postupci oduzima se pravo na sudjelovanje u natječaju. To je protivno zakonu i osnovnim ljudskim i ustavnim pravima. Osnovni postulat svakog postupka jest da pravne i stvarne posljedice toga nastupaju trenutkom konačnosti odluke, a bilo kakva suspenzija prava prije navedenog trenutka mora biti utemeljena na zakonu i valjanom aktu te razmjerna ograničenju prava pojedinca. Samo podnošenje prijave bilo koje treće osobe predstavlja isključivo jednostrani akt bez ikakvog učinka, a mogućnosti zloupotrebe predmetne odredbe su jasne i prijeteće svakom pojedincu.

NACIONAL: Pretpostavljam da ste čuli za tezu da se ravnatelji biraju temeljem njihovih stranačkih iskaznica. Niste li i vi baš kao i ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Mario Zovak članovi HDZ-a?

Točno je da sam članica HDZ-a od 2014. godine, ali se na natječaj za ravnateljicu nisam javila zbog moje stranačke iskaznice. Javila sam se temeljem svojih dosadašnjih rezultata u radu, kompetencija, sveobuhvatnog programa, a ne zbog mojeg članstva u HDZ-u. Na kraju krajeva, dokazala sam se i kao sposoban menadžer. Bilo koji zdravstveni sustav treba voditi i osoba dokazana makar u manjem obimu, netko tko se pokazao i dobrim organizatorom.

NACIONAL: Očekujete li raspisivanje novog natječaja za ravnatelja. Hoćete li se na njega opet javiti?

Očekujem da će se novi natječaj uskoro raspisati i da će se novi kandidati ocjenjivati prema dosadašnjim rezultatima.

 

 

‘Bila sam na sedam naslovnica Jutarnjeg lista u mjesec dana, objavljivani su klevetnički i neistiniti članci lažno me optužujući, a Mario Zovak sjedi u izdavačkom savjetu Hanza Medije, izdavača Jutarnjeg lista’

 

 

NACIONAL: Zašto mislite da vi imate potrebne osobine za ravnateljicu?

Organizirala sam međunarodne znanstvene skupove, izradila brojne projekte, pod mojim vodstvom vinogradska radiologija postala je jedini radiološki referentni centar. Imam međunarodno priznatu neuroradiološku specijalizaciju koju posjeduju tek rijetki u Hrvatskoj. Definira me i dosadašnji rad kao sveučilišne profesorice, rad sa studentima i pacijentima. Četiri godine bila sam zamjenica ravnatelja te sam u upravi imala prilike detektirati procese koje smatram nelegitimnima. Moja borba protiv korupcije traje kontinuirano od 2016., od kada sam postala zamjenica ravnatelja. Prije sam to mogla samo pretpostavljati, jer mi rad samo sa studentima i pacijentima nije omogućavao tu vrstu uvida. Nakon 30 godina školovanja i usavršavanja po respektabilnim zdravstvenim ustanovama u Europi i izvan nje, s europski priznatom subspecijalizacijom iz neuroradiologije, pročelnica sam katedre na Stomatološkom fakultetu, gdje organiziram i kontinuirano održavam predavanja studentima na hrvatskom i engleskom jeziku. Autorica sam dvaju sveučilišnih udžbenika, jedan na hrvatskom, jedan ne engleskom jeziku te brojnih poglavlja u drugim u udžbenicima iz kojih uče današnji studenti. U KBC-u Sestre milosrdnice predstojnica sam Kliničkog zavoda za dijagnostičku i intervencijsku radiologiju. Pod mojim vodstvom radiologija u Vinogradskoj postala je i referentni centar Ministarstva zdravstva i nositelj EU projekta vrijednog 32,5 milijuna kuna. To su moje reference i rezultati na kojima temeljim kandidaturu za ravnateljicu, a ne stranačka iskaznica.

NACIONAL: Nakon objave snimke vašeg razgovora s ministrom, ministar Beroš rekao je da treba obratiti pažnju na sadržaj tog vašeg razgovora u kojem mu, kako on vidi, prijetite. O čemu ste po vama razgovarali?

Slažem se ministrom da je sadržaj važan. Deset mjeseci ministru Berošu sam kao i u tom razgovoru ukazivala na nepravilnosti koje on nikako da vidi. On je posve krivo pomislio da snimka govori njemu u prilog. Nakon što je pripremio teren za snimanje razgovora, povratno me je nazvao da bi se razgovor mogao snimati, o čemu govori ona kratka izjava na samom početku snimke: “jedan…”. Tada sam već bila iscrpljena od opetovanog ponavljanja jednog te istog: da natječaj nije legitiman, da postoje nezakonitosti u KBC-u, da učini nešto što je u njegovoj ingerenciji. Međutim, on nije ništa poduzeo. Vili Beroš je prije no što je postao ministar radio u našem kliničkom bolničkom centru. Poznavao je sve aktere i moj rad jer smo profesionalno puno surađivali. Iznenadilo me da je prije imao sluha za takve teme, a kad je postao ministar odjedanput ga više nisu zanimale.

NACIONAL: Zbog svega se navodno i premijer Andrej Plenković naljutio na ministra Beroša, a tome nije pridonijela snimka razgovora nego i vaši javni nastupi.

Nisam čula da se premijer naljutio na moje javne nastupe jer ja ukazujem na loše pojave u društvu, na nezakonitosti u javnozdravstvenom sustavu. Što se tiče ministra Beroša, skandalozno snimanje privatnog razgovora u njegovoj režiji je kazneno djelo. U svom ministarskom uredu pred pet, šest svojih suradnika naš privatni razgovor je stavio na razglas. Razgovor je i sniman, a da me na to nije prethodno upozorio. Već dva tjedna ministar Beroš šuti, skriva se, ne progovara o tome i ne otkriva tko su bili suradnici koji su taj razgovor slušali. Zašto se pretvara da ima amneziju za taj događaj i da ima važnijeg posla od toga da otvoreno prizna hrvatskoj javnosti što se dogodilo u njegovom ministarskom uredu 4. lipnja u popodnevnim satima? To je ministar dužan učiniti. Njegova je politička odgovornost hrvatskoj javnosti objasniti sve detalje tog sramotnog događaja.

NACIONAL: Znate li možda vi tko su bili ministrovi suradnici koji su slušali vaš privatni razgovor?

Mogu pretpostaviti, ali ne bih ikoga od njih imenovala. Treba to učiniti ministar Beroš, a čudi me zašto ih skriva. Radilo se o jednom u nizu razgovora na istu temu u kojima sam upozoravala ministra Beroša na nezakonitosti, kao i nelegitimni natječaj za ravnatelja KBC-a na koji sam se i ja javila. Bila sam jedna od troje kandidata tada još u svojstvu zamjenice ravnatelja. Imala sam uvid u mnoge probleme u našem bolničkom centru. Nisam se time bavila samo zadnjih deset mjeseci. Kada sam postala zamjenica ravnatelja i počela sudjelovati u upravljanju ustanove još 2016. godine utvrdila sam nezakonitosti i na to sam i pismeno i usmeno upozoravala nadležne institucije.

NACIONAL: Koga ste konkretno upozoravali?

Ministarstvo zdravstva i DORH. S tim su bili upoznati i ministar Beroš, kao i državni tajnik Tomislav Dulibić. Tada je ministar Beroš još bio državni tajnik u Ministarstvu zdravstva.

NACIONAL: No vi ste zbog tog snimanja razgovora podnijeli kaznenu prijavu i protiv ministra Beroša i nepoznatog počinitelja.

Podnijela sam kaznenu prijavu zbog toga što smatram da se jedan ministar u demokratskoj državi ne bi smio služiti takvim nedemokratskim, huliganskim metodama. Gdje mu je moralni integritet? On bi morao snositi i političku odgovornost. Pitam se kakva može biti percepcija javnosti sada kada se pokazalo kakvim se metodama služi jedan ministar. Trebao bi se i on sam zapitati i ponuditi premijeru svoj mandat na raspolaganje.

NACIONAL: Kažete da su vas u javnosti žestoko razapeli. Ali niste li se pokušali fizički obračunati s Mijom Primorac, službenicom javne nabave u vašem bolničkom centru? Zbog toga ste i bili eliminirani kao kandidat za ravnateljicu KBC-a Sestre milosrdnice.

Ponavljam da fizičkog sukoba nije bilo. Nije se dogodio. Mia Primorac ga je izmislila kako bi prikrila da je uhvaćena u eklatantanom sukobu interesa u natječaju za moj projekt vrijedan 32,5 milijuna kuna, pa je u paničnom pokušaju prikrivanja lažno mene optužila. Nakon izvida i Komisija je potvrdila da se fizički napad nije dogodio. Za insceniranje tog navodnog sukoba kazneno sam prijavila i Miju Primorac. Kada se pojavio taj incident u javnosti koji je orkestrirao ravnatelj Zovak, poruke koje sam dobivala od ministra Beroša i državnog tajnika Dulibića bile su da s time ne izlazim u medije kako ne bih naštetila Zovaku i stranci. Bila sam začuđena. Kako je moguće da kada netko ukazuje na korupciju može štetiti stranci? Smatram da korupcija i klijentelizam šteti stranci, a ne ja koja o tome javno govorim. Smatram, dakle, baš suprotno. Ne samo da tako pomažem stranci u raščišćavanju korupcije, nego pomažem i društvu u cjelini. Ljudi moraju biti hrabriji i o takvim stvarima progovarati, ne da to bude samo stvar malih, hrabrih pojedinaca, a svi ostali da šute. U konačnici, postavljamo li se tako svima nama neće biti dobro.

 

 

‘Nisam čula ni za jedan jedini rezultat Vilija Beroša tijekom triju godina koliko je kao državni tajnik radio kod ministra Kujundžića. Ne znam što je on tada učinio za poboljšanje zdravstvenog sustava’

 

 

NACIONAL: Zašto tako mislite? Niste li uočili da zviždači koji ukazuju na korupciju i probleme na kraju sami loše završe?

Ljudi koji prijave nepravilnosti susreću se s cijelim nizom problema. Život vam se okrene naglavačke u sekundi. Krenu ucjene, svakodnevne prijetnje, omalovažavanja, šikaniranja, ignoriranja, žele vam učiniti život nepodnošljivim na profesionalnoj i privatnoj razini. Stvari koje nisu ispravne, devijacije u društvu treba detektirati, a onda i obznaniti. Okretati glavu, misliti da se to mene ne tiče jer mogu nastradati nije dobro. Ja se ne bojim. Moja karijera i moj stručni rad dovoljno govore o meni. U svakom trenutku sa svojim referencama mogu otići gdje želim bilo gdje u svijetu, ali ne želim. Napokon, ne moram nigdje ni odlaziti jer iz Zagreba mogu raditi i za bilo koga jer nam to omogućavaju digitalna tehnologije. I nečinjenjem činite loše i zemlji i ljudima koji u njoj žive. Smatram da je i ministar Beroš nečinjenjem u ovom konkretnom slučaju dokazao da se ne želi baviti ničim drugim osim koronom i njemu interesantnim stvarima.

NACIONAL: Vili Beroš sjeo je u ministarski stolac nakon prisilnog odlaska svog prethodnika Milana Kujundžića. Dočekan je kao osvježenje koji se kvalitetno suočio s epidemijom. Nije li time dokazao i svoju kvalitetu?

Ne znam je li njegov dolazak bio sretna okolnost za hrvatski zdravstveni sustav. On je i prije toga, tri godine bio državni tajnik u tom istom ministarstvu koje je vodio Milan Kujundžić. Nisam čula ni za jedan jedini njegov rezultat tijekom tri godine koliko je radio kod ministra Kujundžića. Ne znam što je on tada učinio za poboljšanje zdravstvenog sustava.

NACIONAL: Nije li ipak taj zdravstveni sustav kvalitetno ušao u bitku s epidemijom, a tek je kasnije posustao?

Smatram da je sada zdravstveni sustav još nedostupniji nego što je bio ranije. On je dobro organiziran u odnosu na neke druge sustave, ali hrvatski zdravstveni sustav bazira se isključivo na entuzijazmu pojedinaca, liječničkoj etici, djelatnicima koji su požrtvovni za svakog svog pacijenta, na sistemu koji je postojao dugo prije ministra Beroša. Međutim, taj sustav ima i puno manjkavosti. Svjedočimo tako da su mnogi ljudi uskraćeni za zdravstvenu zaštitu koja nije vezana uz koronu. Liste čekanja, nefunkcionalnost i neoptimizirani sustav, ogromna korupcija u sustavu kroz javne nabave samo su neki od problema kojima se ministar Beroš uopće ne bavi.

NACIONAL: Jeste li bili na sastanku s ministrom Berošem i držanim tajnikom Dulibićem na kojem je i vama rečeno da je stranka odlučila da ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice ostaje Zovak, a da ćete vi i dalje biti njegova zamjenica? Niste li bili o svemu obaviješteni?

Bila sam na tom sastanku, ali nisam se suglasila s prijedlogom da prihvatim nagodbu u kojoj bi Zovak bio ponovno reizabran za ravnatelja, a da će mi za uzvrat on prestati opstruirati moj EU projekt od 32,5 milijuna kuna. Smatrala sam skandaloznim da znaju za Zovakovu opstrukciju projekta i dapače žele s tim trgovati. Budući da sam taj prijedlog smatrala sramotnim nisam na njega pristala. Od mene se tražilo da povučem prijave protiv ravnatelja Zovaka, što naravno nisam učinila i da ne ukazujem na koruptivne radnje u Vinogradskoj bolnici. Prijedlog su mi iznijeli Beroš i Dulibić.

NACIONAL: Što se dogodilo između vas i Mije Primorac, službenice u javnoj nabavi? Niste li je ipak udarili po ruci?

Uopće nisam udarila Miju Primorac. To sam bezbroj puta i javno ponovila. Taj događaj o kojem su mediji pisali uopće se nije dogodio. Radilo se o jednom normalnom sastanku u kojem se Miju Primorac pozvalo na odgovornost. Na kraju je i Upravno vijeće KBC-a Sestre milosrdnice odbacilo bilo kakve optužbe na moj račun. U pismenim očitovanjima dokazala sam da se nije radilo ni o fizičkom, niti o verbalnom sukobu.

NACIONAL: O čemu se onda radilo?

Mija Primorac kao nižerangirana službenica u javnoj nabavi bila je zadužena da u ime KBC-a pripremi dokumentaciju za natječaj za moj EU projekt. Otkrila sam da je Mia Primorac natječajnu dokumentaciju za tvrtku Europlantaže radila u fušu jer je zaposlenica Vinogradske bolnice. Na tom sam sastanku suočila Miju Primorac s mojim otkrićem: da je u teškom sukobu interesa, da ću takvo ponašanje prijaviti nadležnim institucijama. To je bio trenutak kada se Mia Primorac počinje histerično ponašati. Bila je uhvaćena na djelu, a na moje opetovano pitanje zašto nije natječaj poništen s obzirom na to da je trebao pogodovati Europlantaži koja plaća Miju Primorac honorarno, ona je počela histerizirati. Zbog takvog nekontroliranog ponašanja, Markotić joj je naredio da izađe iz sobe. Kako smo rekonstruirali kasnije taj događaj, Mija Primorac je otišla do ravnatelja Zovaka, odakle su pozvali i policiju zbog izmišljene optužbe da sam je udarila po ruci.

NACIONAL: Je li se Mia Primorac protivila poništenju natječaja po nalogu ravnatelja Zovaka?

Protivila se poništenju natječaja jer je željela da se izabere firma Europlantaže za koju radi kao vanjski suradnik, dok je istovremeno zaposlena u KBC-u Sestre milosrdnice. Ne znam je li moguće u bilo kojoj bolnici da ravnatelj nije upućen u natječaj od 32,5 milijuna kuna i da nakon svih mojih upozorenja o tom teškom sukobu interesa ne reagira i ne sankcionira Miju Primorac. Je li moguće da jedna nižerangirana službenica opetovano odbija izvršiti zadatak dobiven od sveučilišne profesorice, zamjenice ravnatelja i voditeljice projekta, zadatak da se poništi natječaj nakon što je razotkriven pokušaj teškog pogodovanja i korupcije? Odgovor je ne.

 

 

‘Od mene se tražilo da povučem prijave protiv ravnatelja Zovaka – što, naravno, nisam učinila – i da ne ukazujem na koruptivne radnje u Vinogradskoj bolnici. Prijedlog su mi iznijeli Beroš i Tomislav Dulibić’

 

 

NACIONAL: Kako je Mia Primorac argumentirala svoje odbijanje poništenja natječaja te sporne javne nabave?

Kada sam je pitala zašto odbija potpisati već napisanu odluku o poništenju natječaja, lažno me je optužila za napad koji se nije dogodio. Nakon toga došla je policija, a netko je pozvao i medije. Poslije je 30 dana ista novinarka u Jutarnjem listu pisala o tom slučaju, a ravnatelj Mario Zovak sjedi u izdavačkom savjetu Hanza medije, izdavača Jutarnjeg lista. Bila sam na sedam naslovnica Jutarnjeg lista u mjesec dana, a objavljivani su klevetnički i neistiniti članci lažno me optužujući. Na sve su me načine pokušavali difamirati, profesionalno uništiti moj tridesetogodišnji mukotrpni rad u zdravstvu i obrazovanju.

NACIONAL: Boreći se protiv korupcije borite se i protiv ravnatelja Zovaka.

Ne borim se protiv Zovaka. Moja je želja raditi i druge projekte u KBC-u s europskim novcem. Ako sam mogla s dvoje suradnika dovesti projekt vrijedan 32,5 milijuna kuna, onda smatram da se takav model može preslikati i na sve naše klinike, a imamo ih 20 u našem KBC-u. Tako bismo mogli u mandatu od četiri godine dobiti snažnu financijsku injekciju u javnozdravstveni sustav koji se ne bi oslanjao samo na Ministarstvo zdravstva, nego i na europske fondove koji su nam dostupni.

NACIONAL: Mislite li da možete učiniti više od dosadašnjeg ravnatelja Zovaka?

Da, a tako mislim zato što sam se u protekle četiri godine uvjerila što on može, odnosno koliko ne može.

NACIONAL: Koje su njegove mane?

Ne bih se time bavila. Ne bavim se manama svojih kolega. Time će se baviti nadležne institucije jer sam neke nelegitimne postupke prijavila nadležnim institucijama.

NACIONAL: Znači li to da osim što ste podnijeli kaznenu prijavu protiv ministra Beroša, da ste prijavili i ravnatelja Zovaka?

Prijavila sam i ravnatelja Zovaka. Želja mi je da u ovim godinama dam doprinos za poboljšanje javnozdravstvenog sustava u Hrvatskoj. Poznajem ga dobro i nudim rješenja. Primjerice, liste čekanja za magnetnu rezonancu mogu se bitno smanjiti, a na to se odnosi i ovaj europski projekt za koji smo dobili 32,5 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europske unije.

NACIONAL: Kako ćete riješiti problem dugih lista čekanja, konkretno za magnetnu rezonancu?

U projektu je predviđena osim kupnje modernog uređaja za magnetsku rezonanciju snage polja 3Tesla i edukacija 1400 zdravstvenih djelatnika diljem cijele Hrvatske. Time ćemo postići ujednačenu kvalitetu izvođenja pretraga. Postavit ćemo jasne stručne indikacije, a tako ćemo izbjeći nepotrebna ponavljanja pregleda zbog tehnički nepotpunog ili neadekvatnog pregleda. To je inovativni pristup rješavanja listi čekanja, podizanjem kvalitete i znanja, poticanjem kompetencija, a ne kao što su to činile dosadašnje vlade kupnjom uređaja. U našem KBC-u te su liste čekanja duge, jer brojni bolesnici koji se liječe u KBC-u i liječnici imaju povjerenja u našu radiologiju i stručnjake koji rade na mojem Zavodu pa žele obaviti pretragu baš u Vinogradskoj. Liste čekanja bile bi kraće da imamo više uređaja, a imamo ih svega četiri na trima lokacijama i radimo non-stop u dvije smjene i subotama. U drugim zdravstvenim ustanovama gdje postoje istovjetni MR uređaji oni nisu u potpunosti iskorišteni iz različitih razloga. Nevjerojatno je da se takav EU projekt Radiološkog edukacijskog centra vrijedan 32,5 milijuna kuna koji ima cilj smanjiti liste čekanja na nivou cijele države opstruira i usporava kroz službu nabave KBC-a Sestre milosrdnice.

 

Komentiraj