Zadrani prosvjedovali pod motom „Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike“

Dino Stanin/PIXSELL

U organizaciji Građanske inicijative „Protiv pravosuđa koje štiti nasilnike“, u subotu poslijepodne na Narodnom trgu u Zadru održan je novi prosvjed zbog puštanja iz istražnog zatvora, bez izrečenih mjera opreza, Darka Kovačevića Daruvarca, koji je ljetos brutalno pretukao 18-godišnju Zadranku.

“Žalosno je da moramo treći put izlaziti na ulice jer institucije nisu obavile ono što su obećale. Državo, je li ovo jedini način da se zakon promijeni? Treba li netko biti ubijen da bi se zakon promijenio? Hoće li netko odgovarati ako Darko priđe obitelji kao što je prijetio? Ili ako pobjegne iz države, što mu je omogućilo Državno odvjetništvo ukidanjem mjera opreza. Hoćeš li se probuditi, državo, i zaštititi žene,” pitala je jedna od organizatorica Mirjana Jurjević Adžić.

“Koliko žena još treba biti maltretirano i zlostavljano da bi se zakon promijenio? Što je s Mihaelom iz Zagreba, koju je muž istukao pred djecom? Hoće li i on izaći iz pritvora? Hoće li dobiti kakve mjere opreza ili će biti slobodan i završiti započeto? Hoćemo li mi kao organizatori ovoga prosvjeda moći mirno hodati ovim gradom? Trebamo li otići iz države da bismo se osjećali sigurno,” rekla je i pozvala okupljene građane na prosvjednu šetnju Kalelargom do zgrade Županijskog i Općinskog suda.

Nakon čitanja svjedočanstva jedne zlostavljane žene, Jurjević Adžić je zahvalila okupljenima i još jednom ponovila kako pozivaju institucije da promijene zakon. “Ne postoje žene koje traže batine, koje žele biti silovane. Onog trena kad netko digne ruku na ženu ili dijete, prestaje biti čovjek,” poručila je.

U prijepodnevnim satima članovi zadarskog SDP-a oblijepili su ulazna vrata gradske uprave plakatima kojima upozoravaju da vlasti Grada Zadra ne poduzimaju ništa u suzbijanju nasilja, a u povodu događaja u zadarskoj Ekonomskoj školi i da “toleriraju fašističke ispade” te upozorili na važnost uvođenja građanskoga odgoja.

Na akciju zadarskih esdepeovaca poslijepodne je priopćenjem odgovorio gradonačelnik Zadra Branko Dukić ustvrdivši kako je „iskorištavanje vijesti crne kronike, obiteljskih tragedija ili bilo kojeg oblika nasilja za političku promociju najniži mogući oblik javne komunikacije“.

Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru ukinulo je u petak istražni zatvor Darku Kovačeviću Daruvarcu (31) i odbilo mjere opreza, potvrdio je glasnogovornik Općinskog suda u Zadru Denis Klarendić, tako da Kovačević u nedjelju 10. veljače izlazi iz zatvora i bit će mu vraćeni svi osobni dokumenti.

Darko Kovačević Daruvarac na Općinskom sudu u Zadru 10. siječnja proglašen je krivim za prijetnje i brutalno premlaćivanje 18-godišnje Zadranke L. G. i epravomoćno osuđen na pet godina zatvora. Izvanraspravno vijeće Općinskog suda u Zadru u petak je ukinulo istražni zatvor i u nedjelju, 10. veljače, bit će pušten na slobodu. Budući da je nepravomoćno osuđen na pet godina zatvora, do pravomoćnosti presude u pritvoru može ostati najviše mjesec dana, odnosno šestinu istražnoga zatvora, a to istječe 10. veljače. Izvanraspravno vijeće je kao neosnovan odbilo zahtjev Općinskog državnog odvjetništva za određivanje novih mjera opreza.

[fbcomments width="100%" count="off" num="9" countmsg=""]