ZADOVOLJSTVO REZULTATIMA: Hitnih helikopterskih letova s riječke Zračne luke 79 u tri mjeseca

Goran Kovacic/PIXSELL

Pomoćnik ministra zdravlja Miljenko Bura izrazio je u petak na sastanku u Rijeci zadovoljstvo rezultatima pilot-projekta Helikopterske hitne medicinske pomoći, a istaknuto je kako je u tri mjeseca iz baze u riječkoj Zračnoj luci izvedeno 79 intervencija, nakon kojih je 90 posto pacijenata zadržano u bolnici.

Na sastanku pomoćnika ministra zdravlja Miljenka Bure i županijske pročelnice za zdravstvo Đulije Malatestinić te ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Primorsko-goranske, Ličko-senjske i Karlovačke županije analizirana je dosadašnja provedba tog projekta.
 “Ovo je pokazatelj da smo ovim pilot-projektom na pravom putu. Pokazuje se da su indikacije i razlozi ovih intervencija zaista bile prave. To govori da su i naše pripreme bile prave i da smo ostvarili sve što smo namjeravali s ovim projektom, a to je prije svega dostupnost za naše pacijente i kvaliteta koja se postiže ovakvim servisom. Očekujemo da će upravo rezultati koji su se pokazali biti razlog da se projekt nastavi”, rekao je Miljenko Bura.
 Istaknuo je da se Novac za nastavak tog projekta može se pronaći unutar zdravstvenog sustava i izvan njega, kroz programe i projekte sigurnosti u prometu, druge projekte osiguranja ili boravišne pristojbe, istaknuo je i dodao da je cijena projekta oko 10,5 milijuna kuna za očekivanih 260 sati leta.
 Bura je istaknuo da se dobio odličan servis kojim su intervencije obavljaju znatno kraće od ‘zlatnog sata’. “Tako su pacijenti koji su životno ugroženi, a njih je bilo 33 u protekla tri mjeseca, zbrinuti za manje od jednog sata, što znači da su doslovno izliječeni, i to se ne može uspoređivati s dosadašnjim”, rekao je Bura.
 Županijska pročelnica Malatestinić rekla je da se Primorsko-goranska županija dugo zauzimala za tu razinu zdravstvene zaštite i da podupire što je ona postignuta. “Uključila se s dodatnim financiranjem još jednog tima u prijavno-dojavnoj jedinici, važnom dijelu sustava službe”, dodala je.

Komentiraj