FaH

ZADOVOLJNI NOVIM MANDATAROM: Poduzetnici o Tihomiru Oreškoviću

Novi mandatar hrvatske vlade, Tihomir Orešković, do jučer je bio nepoznat široj javnosti, ali u poslovnim krugovima je dobro poznat kao bivši čelni čovjek najveće hrvatske farmaceutske kompanije Pliva. Davor Majetić, direktor Hrvatske udruge poslodavaca zadovoljan je novim mandatarom. Kaže da se radi o osobi s dokazanim rezultatima, ali i upozorava da je za uspješnost vlade važna i kvaliteta ostalih članova, navodi portal Index.

“Gospodin Orešković je uspješan gospodarstvenik s dokazanim rezultatima u svojoj karijeri. S obzirom da bi rješavanje gospodarskih problema i stvaranje povoljnije klime za poslovanje i investicije trebalo biti jedan od prioriteta u radu buduće Vlade pozdravljamo odabir osobe za mandatara koja dobro razumije probleme hrvatskoga gospodarstva. Istodobno, treba imati na umu da je za uspješan rad Vlade, uz mandatara važna i kvaliteta drugih članova tima te jasna vizija i operativni plan rada s konkretnim i mjerljivim ciljevima. HUP će, kao i svim dosadašnjim Vladama i novoj Vladi biti odgovoran i konstruktivan socijalni partner.”, komentirao je za Index Davor Majetić.

Poduzetnik Nenad Bakić, podsjetio je na na ranija događanja u Plivi, prije nego što ju je preuzela Teva, iz koje Orešković dolazi.

“Sjetimo se kako je Pliva kao samostalna kompanija spržila ogroman kapital koji je stekla ponajviše srećom. Velik dio kapitala je upropastila glumeći globalnog igrača, kupnjama kao što su tvornica kvasca u Slovačkoj ili manje farmaceutske tvrtke u SAD. Značajno oslabljenu, kupio ju je blazirani Barr, koji je dijelom i zbog toga i sam postao metom akvizicije Teve. Naizgled paradoksalno, Teva sada u Plivi značajno razvija proizvodnju, ali čak i neke svoje globalne kompetencijske centre, primjerice za financije i upravljanje ljudskim resursima, a prihodi joj snažno rastu. Tako da je imenovanje jednog od vodećih managera jako uspješne Teve baš zgodna paradigma”, kaže Bakić.

Poduzetnik Saša Cvetojević kaže da će Tihomiru Oreškoviću svakako koristiti vještine koje ima no ujedno i upozorava da reforme ne ovise samo o sposobnosti, već i o političkoj podršci.

“Nikad do sada nismo imali managera tog kalibra na mjestu premijera. Vještine i znanja koje Orešković ima svakako će mu koristiti u Banskim Dvorima. U politici, pogotovo hrvatskoj, provođenje mjera ne ovisi samo o sposobnosti već prvenstveno o političkoj podršci, a u slučaju ove široke koalicije ista može često biti upitna. Stoga, smatram da on može provesti potrebne mjere, ukoliko dobije političku podršku”, rekao je Cvetojević.

Vlasnik kompanije Orbico, Branko Roglić, usporedio je Oreškovića s Mariom Montijem, bivšim talijanskim premijerom. Monti je ekonomist koji je bio na čelu vlade od kraja 2011. do sredine 2013. godine i pomogao je da Italija izađe iz financijske krize.

“Orešković je biznismen na svjetskoj razini. Možemo u njemu gledati hrvatskoga Marija Montija. Od reformi koje bi trebao provesti očekujem da smanji javnu potrošnju i broj županija i općina, a više novca spusti na nižu razinu. Također, potrebno je restrukturirati javna poduzeća, raspisati javne natječaje za osobe koje će ih voditi i ubrzati privatizaciju. Orešković za to mora imati podršku politike”, rekao je Roglić.

Komentiraj