ZADARSKA ŽUPANIJA Plenković dao ugovore vrijedne 44 milijuna kuna: Najviše novca za Velu Lamjanu u Kalima

Predsjednik Vlade Andrej Plenković popodne je za posjeta Zadarskoj županiji obišao gradilište ribarske luke Gaženice, gdje je predstavnicima gradova i općina uručio ugovore o financiranju infrastrukturnih objekata vrijedne 44 milijuna kuna.

Predsjednik Vlade u Gaženici je obišao ribarsku luku koja je u drugoj fazi gradnje, vrijedne 23 milijuna kuna.

Svi današnji ugovori vezani su za razvoj otoka, a najviše je novca za ribarsku luku Velu Lamjanu u Kalima iz mjere “Ribarske luke, iskrcajna mjesta, burze riba i zakloništa”. Dogradnja te ribarske luke stajat će više od 34 milijuna kuna, od čega je više od 26 milijuna kuna europskog novca.

Premijer Plenković posebice je govorio o Programu razvoja područja otoka kao važnom alatu Vlade kojemu je svrha potaknuti razvoj otočnoga gospodarstva i načina života. Kako je istaknuo, kroz taj program u protekle četiri godina Vlada je uložila 120 milijuna kuna.

Govoreći o novčanoj potpori iz fondova Europske unije za otoke u Zadarskoj županiji, istaknuo je dogradnju ribarske luke Vele Lamjane u Kalima, a podsjetio je i na proširenje trajektne luke u Tkonu, na otoku Pašmanu.

Plenković je istaknuo i važnost ulaganja u vodovodnu mrežu, tzv. vodovodizaciju otoka u zadarskom arhipelagu jer, kako je rekao, voda je ključ opstanka i razvoja otoka. Rekao je i da se programom Vlade do 2024. potiče razvoj pametnih i održivih otoka, uvažavajući specifičnost svakog otoka.

Pomoć i zadarskoj bolnici

Podsjetio je da je na sjednici Vlade na Hvaru 2018. za razvoj otoka potpisano 49 projekata vrijednih 5,6 milijarda kuna. Također je posjetio da je Vlada tada predložila Zakon o otocima, koji je poslije donesen u Saboru.

Plenković je popodne posjetio i prostorije Lige za borbu protiv raka u Zadru te je najavio da će Zadar dobiti prvi linearni akcelerator. Kako je rekao, razgovarao je s ministrom Berošem te je dogovoreno  da se se kroz EU program Gospodarski oporavak nabavi akcelerator za zadarsku bolnicu za koji je dosad prikupljeno oko dva milijuna kuna donacija.

Na početku današnjeg posjeta Zadarskoj županiji premijer je obišao i radilište na projektu navodnjavanja Baštica. Prije toga u Šibensko-kninskoj županiji je bio na otvorenju Adriatic Business Centra.

Komentiraj