ZADAR Otkriven ilegalni laboratorij za uzgoj marihuane

Screenshot/MUP

Zadarska policija dovršila je višemjesečno kriminalističko istraživanje nad 53-godišnjakom sa zadarskog područja, u čijem je potkrovlju obiteljske kuće na području Brodarice pronađen improvizirani laboratorij za uzgoj marohuane.

“U tako uređenom laboratoriju, stvorio je uvjete za strogo kontrolirani cjelogodišnji uzgoj kanabisa, marihuane i to višestruko kvalitetnije od iste takve uzgojene u prirodnim uvjetima na otvorenom prostoru. Radi se najsofisticiranijom sustav za INDOR uzgoj marihuane, pronađenom na području Policijske uprave zadarske”, navodi se u policijskom priopćenju.

Utvrđeno je da je 53-godišnjak cijelu etažu kuće, toplinski izolirao, opremio s klima uređajem, grijalicama, ventilatorima, ovlaživačem prostora, sustavom za dopremanje čistog zraka, sustavom infracrvene i LED rasvjete, tajmerima za električnu energiju, mjeračima temperature i vlage, te drugom opremom koja pospješuje rast i razvoj biljaka. Konstrukcija rasvjete i ventilacije raspoređena je na način da je iznad svake biljke bila raspoređena zasebna LED lampica s ventilatorom za hlađenje. Isto tako instalirao je sustave: za pročišćavanje vode, navodnjavanje i prehranu biljaka. Uz to navedeni je precizno vodio evidenciju o datumima sadnje, zalijevanja i prehrani biljaka kao i dozama dodanog gnojiva.

U tom je prostoru osumnjičeni tijekom rujna i listopada ove godine zasadio i uzgojio ukupno 419 stabljika visine od 4 do 100 centimetara, od kojih je 174 stabljike pobrao i stavio na sušenje, dok su 254 biljke u fazi rasta. Policija je pretragom pronašla svih 419 stabljika kanabisa od kojih se berbom sa svake dobije od 30 do 50 grama cvjetnih vrhova droge marihuane, što ukupno čini oko 17 kilograma po jednom uzgojnom intervalu, a na godišnjoj razini i više od 60 kilograma.

Uz spomenuto, policija je pronašla i: 546 grama droge marihuane namijenjene ilegalnoj prodaji, više desetaka sjemenki kanabisa, vaga za precizno mjerenje i uređaj za vakumiranje osušene droge namijenjene daljnjoj preprodaji.

Tako se cijena kilograma ovakve marihuane na ilegalnom narko tržištu procjenjuje na oko 22 tisuće kuna, a ukupna vrijednost pronađene „trave“ premašuje 350 tisuća kuna, a na uličnoj preprodaji cijena višestruko raste, tako da se gram preprodaje po 100 kuna, što u konačnici čini njenu vrijednost većom od dva milijuna kuna.

Protiv 53-godišnjaka podnijeta je kaznena prijava zbog neovlaštene proizvodnje i prometa drogama, te je priveden pritvorskom nadzorniku PU Zadarske.

Komentiraj