Filipinski zastupnici zatražili su da se predsjednik Rodrigo Duterte podvrgne liječničkom pregledu nakon što je priznao da je uzimao jaki sedativ čime su krenula nagađanja o njegovu zdravstvenom stanju.

Duterte je u ponedjeljak otkrio da je u prošlosti uzimao fentanil, jaki sedativ koji se često prepisuje u slučaju raka ili kroničnih bolesti, zbog problema s leđima kao posljedice nesreće s motorkotačem.

Njegov ga je liječnik primorao da prekine koristiti taj opijat nakon što je ustvrdio njegovu “prekomjernu” upotrebu, dodao je Duterte.

Filipinski predsjednik navukao je na sebe kritike u inozemstvu kao i u zemlji zbog svojeg krvavog rata protiv krijumčara drogom i narkomana u kojem je ubijeno više tisuća osoba otkako je stupio na dužnost 30. lipnja.

Ti komentari oživljuju nagađanja o zdravstvenom stanju predsjednika, kazali su zastupnici. Tijekom kampanje kružile su glasine da boluje od raka što je filipinski predsjednik opovrgnuo u više navrata.

“Kako bi se spekulacije prekinule, njegov bi liječnik trebao objasniti kako predsjednik kontrolira svoju bol”, izjavio je Carlos Zarate, član Kongresa i saveznik Dutertea.

Fentanil je uzrokovao smrt američkog glazbenika Princea u travnju ove godine.

Liječnički pregled čiji rezultati će se objaviti razjasnit će situaciju, dodao je Zarate.

Senatorica Leila de Lima, odlučna protivnica Dutertea, dodala je kako se “ne radi samo o bolesti koja nas mora zabrinjavati nego i o popratnim učincima i mogućem utjecaju bolesti na njegovu lucidnost”.

Sa 71 godinom, Rodrigo Duterte je najstariji filipinski predsjednik. Objavio je da pati od svakodnevnih migrena te raznih bolesti među kojima Buergerova sindroma, kardiovaskularne bolesti općenito povezane s pušenjem.

Komentiraj