Zabrinutost međunarodne zajednice nakon ubojstva iranskog generala Sulejmanija

Međunarodna zajednica zabrinuta je u petak zbog eskalacije napetosti nakon što su američke snage ubile moćnog iranskog generala Kasema Sulejmanija, čime je zaoštrena ionako napeta situacija između Washingtona i Teherana, prenose agencije.

Britanski ministar vanjskih poslova Dominic Raab u petak je zatražio od svih strana da smire napetost. “Uvijek smo priznavali da iranske snage Kudsa pod vodstvom Kasema Sulejmanija predstavljaju prijetnju. Nakon njegove smrti, tražimo od svih strana da smanje napetosti. Budući sukob nije ni u čijem interesu”, rekao je u priopćenju.

Vođa oporbe Jeremy Corbyn također je pozvao na deeskalaciju i zatražio od Britanije da se “suprotstavi ratobornim akcijama i retorici koji dolaze iz SAD-a.”

Sky News javio je, ne objavljujući svoj izvor, da je Britanija ojačala sigurnost i spremnost u vojnim bazama na Bliskom istoku. Britanija ima oko 400 vojnih osoba u Iraku.

Njemačka je također zatražila suzdržanost naglasivši da je o ovom trenutku “ono što trebamo deeskalacija”. Glasnogovornica vlade Ulrike Demmer opisala je američki potez kao reakciju na provokacije Irana i nije izravno kritizirala napad.

Francuska je objavila poziv svojim građanima u Iranu da budu dalje od javnih okupljanja a Nizozemska je savjetovala svojima da napuste Bagdad.

“Tri dana žalosti proglašena su nakon smrti generala Sulejmanija. U tom kontekstu, preporučamo francuskim građanima da budu dalje od bilo kakvih okupljanja i ponašaju se oprezno i diskretno, te da se uzdrže od fotografiranja na javnim mjestima”, objavilo je francusko veleposlanstvo u Teheranu na Twitteru.

Nizozemsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je svojim državljanima da napuste Bagdad “ako je to moguće na siguran način… Situacija je nepredvidiva”.

I američko veleposlanstvo u Bagdadu pozvalo je u petak građane SAD-a da odmah napuste Irak. Dpa je ubrzo javio da su američki zaposlenici koji za strane kompanije rade na iračkim naftnim poljima napustili zemlju, dok Reuters javlja da se pripremaju na taj korak.

Irački dužnosnici naglasili su da njihov odlazak neće utjecati na proizvodnju i izvoz nafte.

Zemlja koja je dala čvrstu potporu američkim napadima je Izrael, koji je istaknuo da Washington ima pravo na samoobranu.

“Kao što Izrael ima pravo braniti se, SAD imaju isto takvo pravo. Kasem Sulejmani je odgovoran za smrt američkih građana i drugih nevinih ljudi i za planiranje novih napada”, kazao je izraelski premijer Benjamin Netanyahu.

On je izjavu dao na aerodromu u Grčkoj, skrativši posjet toj zemlji kako bi se vratio u Izrael.

“Predsjednik (Donald) Trump zaslužan je za brzo, snažno i odlučno djelovanje. Izrael je uz SAD u njegovoj borbi za mir, sigurnost i samoobranu”, dodao je.

NATO je objavio da pažljivo prati situaciju u regiji i da je u “bliskom i redovitom kontaktu s američkim vlastima”.

“Na zahtjev iračke vlade, NATO-va misija u zemlji pomaže jačanju iračkih snaga i spriječavanju povratka IS-a. Sigurnost našeg osoblja u Iraku od najveće je važnosti. Nastavljamo poduzimati mjere opreza”, rekao je glasnogovornik NATO-a Dylan White.

Europska unija ranije je pozvala na smirivanje napetosti u Iraku, rekavši da se “krug nasilja, provokacija i odmazde kojemu svjedočimo u Iraku posljednjih tjedana mora zaustaviti. Daljnja eskalacija mora biti zaustavljena pod svaku cijenu”, objavio je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u priopćenju.

“Irak ostaje vrlo krhka zemlja. Previše oružja i previše milicija usporavaju proces povratka normalnom životu iračkih građana. Postoji rizik općeg rasplamsavanja nasilja u cijeloj regiji i jačanja opskurnih snaga terorizma koje cvjetaju u vremenima vjerskih i nacionalističkih napetosti”, istaknuo je Michel.

Osim iranskog generala Sulejemanija, SAD je u napadu ubio i zapovjednika iračke milicije Abua Mahdija al-Muhandisa.

Irak je osudio ubojstvo Sulejmanija, a Iran obećao da će se osvetiti za smrt generala kojega je SAD smatrao teroristom i odgovornim za ubojstva više stotina američkih vojnika.

Američki napad dronom izvršen je nakon što su prosvjednici u Bagdadu napali američko veleposlanstvo u utorak i sukobili se ondje s američkim snagama. Pentagon tvrdi da je Sulejmani odobrio napade na veleposlanstvo.

General Kasem Sulejmani bio je drugi najmoćniji čovjek u Iranu, odmah ispod ajatolaha Hamneija, a smatran je kreatorom velikih iranskih ambicija na Bliskom istoku.

Obnašao je dužnost zapovjednika elitnih snaga Kudsa Iranske revolucionarne garde koje su zadužene za tajne iranske operacije u inozemstvu.

Upravo zato Trumpova administracija vjeruje da je Kuds “glavni iranski mehanizam za potporu” terorističkim skupinama na Bliskom istoku, uključujući libanonski Hezbolah i palestinski Islamski džihad, financiranjem, obučavanjem i naoružanjem.

Komentiraj