ZABRANJENO VOĆE? Smiju li psi jesti breskve i lubenice?

Autor:

galina ermolaeva / Alamy / Alamy / Profimedia

Sigurno vam je poznata situacija u kojoj nešto grickate, žvačete, a vaš vas pas molećivo gleda i onim velikim očima fiksira svaki komadić hrane koji iz tanjura prinosite ustima. Teško je ne podijeliti s njime hranu u kojoj bi, očigledno uživao, no neke namirnice jednostavno nisu za pse.

Spadaju li u njih lubenice i breskve? Sočno i osvježavajuće ljetno voće koje psi obožavaju?

Na sreću, ne spadaju. Psi  smiju jesti i breskve i lubenice. Tijekom ljetnih vrućina potrebno im je osvježenje, baš kao i ljudima pa podijelite s njima krišku rashlađene lubenice ili im dajte breskvu. No, pritom ipak pripazite na neke stvari.

Uklonite sjemenke iz lubenice

Prije nego što psu date lubenicu, uklonite sve sjemenke i koru. Nekoliko sjemenki neće naškoditi, ali previše ih može izazvati probavne probleme poput proljeva ili začepljenja crijeva, osobito kod manjih pasmina.

Tijekom jakih vrućina, ako vaš pas nema problema sa zubima, lubenicu možete zalediti te mu napraviti pravu osvježavajuću poslasticu.

Uklonite košticu iz breskve

Koštice breskve sadrže male količine cijanida i psi ih ne smiju jesti. Osim toga, dovoljno su velike da se njima mogu ugušiti.

Narežite breskvu na komade veličine zalogaja i ne pretjerujte s količinom koju ćete mu dati jer breskve obiluju šećerom. Mini pasminama komadić do dva komadića breskve bit će dovoljno, psima srednje veličine četiri do pet komadića voća, a velikim pet – šest.

Svaku novu namirnicu trebalo bi postupno uvoditi u prehranu psa i pritom pratiti kako na nju reagira. Bez obzira na to što smiju jesti i breskve i lubenice, neki psi ih ne podnose pa im mogu izazvati probavne probleme ili alergiju. Baš kao i ljudima.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.