‘Zabranjeno pušenje’ i nepodobni stihovi: Pišonja i Žuga su pamtili dobro šta im je te večeri govorio Lepi

Dana 15. travnja 1987. napokon je u prodaju pušten prvi tiraž trećeg albuma Zabranjenog pušenja pod nazivom “Pozdrav iz zemlje Safari”. Iako je snimanje u studiju RTV Sarajevo završeno dva mjeseca ranije i napravljen je miks u Londonu, izlazak albuma je odgođen sve dok u Diskotonu nisu popravili dio omota.

Apsurdno je da su tek poslije njegovog tiskanja dežurni politički dušebrižnici utvrdili da sadrži nepodobne stihove u pjesmi “Dan Republike”. Njen naslov je na vanjskom coveru imao ironični dodatak “Naš prijedlog za Pjesmu Evrovizije” i najprije su njega u tiskari prebojili srebrenom trakom. Još nepoželjniji su bili stihovi na unutrašnjem omotu “Žao mu je što neki misle da je život negdje drugdje i ne sanja se više stari san, čekaju pasoš da odu van, danas je Dan Republike i stara kaže Dragane šuti, skrati jezik mogu te čuti” te su i oni zacrnjeni.

No, savjesni cenzor nije odradio posao do kraja, odnosno ostavio je integralnu pjesmu na albumu, ali su zato njegovu ulogu preuzeli mnogi urednici radijskih programa i “Dan Republike” su izbjegavali emitirati. Dijelom i zbog toga, ova je pjesma postala koncertni adut Zabranjenog pušenja, grupe koja je tri godine ranije već imala niz “osuda ponašanja” i zabrana nastupa zbog legendarnog skandala u Rijeci i Neletove rečenice “Crk’o maršal”, kojom je komentirao kvar na pojačalu.

Album “Pozdrav iz zemlje Safari” je imao još niz velikih hitova poput “Balada o Pišonji i Žugi”, “Hadžija ili bos”, “Fikreta” i “Srce, ruke i lopata”.

Komentiraj